mizhnarodna-robocha-grupa-znayshla-ryad-nedolikiv-u-slidstvi-u-spravi-markiva

Міжнародна робоча група знайшла низку недоліків у слідстві у справі Марківа

 • 10430 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Міжнародна робоча група (МРГ) представила попередні підсумки оцінки ефективності розслідування в справі про загибель фотокореспондента Андреа Роккеллі і правозахисника Андрія Миронова 24 травня 2014 року під Слов'янськом. За звинуваченням у цьому злочині в Італії був засуджений нацгвардієць Віталій Марків. МРГ зафіксувала у розслідуванні низку неточностей і вад, передає УНН з посиланням на Центр громадських свобод.

"Міжнародна робоча група вивчила обставини загибелі Роккеллі і Миронова, і норми права, які повинні були використовувати, але не використали правозастосувачі", - повідомляють правозахисники.

Так, згідно зі Звітом про дії щодо попередньою розслідування Міжнародного кримінального суду, до 30 квітня 2014 року напруженість збройних дій на Донеччині "досягла рівня, який тягне за собою застосування права збройних конфліктів".

"На думку міжнародної робочої групи, італійське правосуддя не враховувало правовий статус збройного конфлікту на сході України, що не керувалося положеннями міжнародних договорів по МГП при кваліфікації дій фігурантів, а також вибірково і вкрай непослідовно посилалося на них в матеріалах справи. Крім того, не враховувався той факт, що обвинувачений був учасником регулярних збройних формувань України, що гарантує йому функціональний імунітет від переслідувань в іноземних юрисдикціях, навіть незважаючи на подвійне громадянство обвинуваченого. Питання функціонального імунітету мало би бути хоча б вивчене судом", - йдеться в повідомленні правозахисників.

МРГ також звернула увагу на доказову базу, на яку спирався суд при винесенні вироку.

"Первинні висновки дозволяють відзначити недостатність дослідження фактів і неясність методології при проведенні аналізу. Деякі сумніви виникли також щодо об'єктивності зроблених судом висновків", - пишуть правозахисники.

Зокрема, у групи викликає сумнів відповідність журналістським стандартам статті Іларії Морани, зміст якої слідство вважає свідченням спонтанного визнання провини, нібито зробленого Віталієм Марківим, і одним з головних доказів його винуватості.

"Виникають сумніви і в об'єктивності свідчень головного свідка, французького фотожурналіста Вільяма Рогеллона, що очевидно обумовлені перенесеним їм емоційним шоком в результаті попадання під обстріл і можливою недостатньою психологічною підготовкою до роботи в умовах військових дій", - випливає з попередніх підсумків.

Відзначається, що серед них всіх найбільшим військовим, експертним і журналістським досвідом володів Андрій Миронов, проте суд "не врахував його останніх слів в передсмертному відеозаписі під час бою, суть яких полягає в тому, що вони потрапили під перехресний вогонь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков про справу Марківа: не виключено, що в ситуації з Роккеллі і Мироновим була ворожа провокація

"Судом не дано ніякої оцінки присутності і можливої участі в перестрілці членів збройних формувань під командуванням громадянина РФ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), присутність яких виявляється безпосередньо в місці загибелі журналістів", - повідомляє Центр громадянських свобод.

Також робоча група проаналізувала висвітлення процесу в італійській пресі, зазначивши негативний суспільний фон, що його супроводжував, який "міг справити негативний вплив на дотримання принципу презумпції невинуватості".

Проаналізувавши публікації до моменту винесення вироку, експерти виділили такі тренди в освітленні процесу, як:

- загальна впевненість в "презумпції винності" Віталія Марківа;

- часте використання кліше, стереотипів і помилкових суджень щодо Віталія Марківа, України і українців, ототожнення Марківа і українців взагалі з ультраправими силами, оперування помилковими даними;

- відсутність балансу в поданні позицій двох сторін процесу - убитого і обвинуваченого.

Міжнародна робоча група була створена Правозахисним центром "Меморіал" (Росія) і Центром громадянських свобод (Україна). Робоча група також запросила юристів-міжнародників Центру сприяння міжнародного захисту (Франція) для оцінки ходу судового розгляду.

Як повідомляв УНН, 1 жовтня апеляційний суд в італійському місті Мілані задовольнив запит про новий переклад записи розмови в тюрмі нацгвардійця Віталія Марківа.

Нагадаємо, старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у в'язниці поблизу Мілана після того, як в липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Він знаходиться під вартою з дня арешту в Болоньї 30 червня 2017-го.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП