mizhnarodni-rezervi-ukrayini-zmenshilisya-do-28-8-mlrd-dolariv

Міжнародні резерви України зменшилися до 28,8 млрд доларів

 • 16435 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Міжнародні резерви України становили 28,8 млрд дол. США за підсумками січня, зменшившись за місяць на 1,1%. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Національного банку України.

Цитата пресслужби НБУ:

"Станом на 1 лютого 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 821 млн дол. США (в еквіваленті). У січні вони зменшилися на 1,1% насамперед унаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави", - йдеться у повідомленні.

Деталі

У НБУ вказують, що при цьому їх інтервенції на валютному ринку та валютні надходження на користь уряду частково урівноважили вплив платежів з обслуговування державного боргу на резерви.

Загалом динаміку резервів упродовж січня визначали такі чинники:

  • операції уряду з управління державним боргом.

Загальний обсяг платежів обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 311,4 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 197 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), 66,4 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження на користь уряду від розміщення ОВДП становили 48,2 млн дол. США;

  • операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

Традиційно на початку січня спостерігалася невисока активність на валютному ринку. Національний банк провів декілька інтервенцій з продажу (на загальну суму 20 млн дол. США) та з купівлі (40 млн дол. США) валюти для згладжування коливань на валютному ринку. Вказано, що в останні два тижні січня міжбанківський валютний ринок був збалансованим, тому НБУ не виходив з інтервенціями;

  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

У минулому місяці їх вартість зменшилася на 68,7 млн дол. США (в еквіваленті).

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,7 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку", - додали у центральному банку України.

Доповнення

За підсумками 2020 року міжнародні резерви України зросли на 15% і на 1 січня 2021 року сягнули 29,133 млрд доларів.

Додамо, ще у минулому жовтні НБУ погіршив прогноз за розміром міжнародних резервів до кінця 2020 року до 29,1 млрд дол. США, тоді як за липневим прогнозом очікувалось, що до кінця 2020 року вони будуть на рівні 29,8 млрд дол. США.

Окрім того, на 2021 рік в НБУ очікують, що міжнародні резерви будуть на рівні 29,5 млрд дол. США (замість 32,7 млрд дол. США за липневим прогнозом).

Українські Національні Новини

Економіка