mizhnarodni-rezervi-zrosli-do-rekordnikh-20-8-mlrd-dolariv

Міжнародні резерви зросли до рекордних 20,8 млрд доларів

 • 9288 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. У 2018 році міжнародні резерви України зросли до п’ятирічного максимуму, збільшившись за підсумками року на 10,6% та сягнувши на 1 січня, за попередніми даними, 20,8 млрд дол. в еквіваленті. Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу НБУ.

"За підсумками 2018 року міжнародні резерви України зросли на 10,6% і на 1 січня 2019 року сягнули 20,8 млрд дол. США (в еквіваленті), за попередніми даними", - повідомили у Нацбанку.

Такий обсяг резервів не лише перевищив останній прогноз Нацбанку - 19,2 млрд дол. США в еквіваленті, - а й сягнув п’ятирічного максимуму - востаннє такий рівень резервів був зафіксований ще у жовтні 2013 року, додали у НБУ.

Як зазначається, збільшити міжнародні резерви вдалося насамперед завдяки отриманню Україною зовнішнього фінансування та купівлі Нацбанком надлишку валюти на міжбанківському ринку.

"Національний банк отримав можливість здійснити чисту купівлю валюти на суму 1,4 млрд дол. США без впливу на напрямок руху курсу гривні", - додали у НБУ.

Вказано, що надходження від МВФ, ЄС та Світового банку на підтримку макрофінансової стабільності та реформ в Україні становили 2,4 млрд дол. США. Крім того, минулого року уряд залучив на зовнішніх та внутрішніх ринках 6,1 млрд дол. США.

"Водночас протягом року кошти з резервів спрямовувалися переважно на платежі уряду та НБУ з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті. Їх загальна сума становила 8,1 млрд дол. США", - додали у регуляторі.

На приріст резервів, як повідомляється, вплинуло також збільшення вартості фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на 230 млн дол. США.

"Зокрема, протягом грудня міжнародні резерви зросли на 3 млрд 108 млн дол. США або 17,5% до 20 млрд 820,4 млн дол. США", - зазначили у НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка