mizhnarodni-sposterigachi-dali-otsinku-viboram-v-ukrayini

Міжнародні спостерігачі дали оцінку виборам в Україні

 • 7930 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Президентські вибори в Україні були конкурентними і були проведені з повагою до основних свобод. Про це заявили міжнародні спостерігачі у попередній заяві, опублікованій сьогодні на сайті ОБСЄ, передає УНН.

Як зазначається у заяві, "упорядкована передача влади повинна надати можливість для зміцнення демократичних інституцій і їх підзвітності, хоча кампанії за обидва тури бракувало справжнього обговорення питань, що викликають занепокоєння у суспільстві".

Спостерігачі вказали, що медіа-ландшафт і висвітлення кампаній "відображають домінування економічних інтересів у громадському та політичному житті".

"Другий тур був добре організований, не дивлячись на операційні проблеми і обмежені терміни. Нормативно-правова база як і раніше містить недоліки, і було мало бажання вирішувати скарги на виборах таким чином, щоб гарантувати ефективний засіб правового захисту", - сказано у заяві.

"Спостерігачі позитивно оцінили день виборів, і, незважаючи на деякі процедурні проблеми, у порівнянні з першим туром зазначалося помітне поліпшення проведення підрахунку голосів та підбиття підсумків", - йдеться в заяві. "Чинний президент визнав свою поразку невдовзі після закриття виборчих дільниць", - йдеться у заяві.

"Демократична і впорядкована передача влади, свідками якої ми стали вчора, є великим досягненням українського народу і відкриває шлях для відновлення зусиль із просування необхідних реформ для вирішення нагальних проблем та забезпечення належного управління. Я дякую моїм колегам з різних міжнародних інституцій за їх готовність підтримати цей процес", - сказав спеціальний координатор та керівник короткострокової місії спостерігачів ОБСЄ Георг Церетелі.

"Влада тепер повинна скористатися можливістю, яку громадяни надали їм, для забезпечення економічних умов і умов безпеки, в яких можна реалізувати їхні сподівання", - додав він.

Як зазначається, вибори проходили в контексті триваючого збройного конфлікту та інших військових дій на сході країни і незаконної анексії Кримського півострова Російською Федерацією. Як наслідок, вибори не могли бути організовані в Криму і деяких частинах Донецької та Луганської областей, які контролюються незаконними збройними формуваннями, додається в заяві.

"Вчора український народ дуже чітко продемонстрував свою прихильність забезпеченню змін за допомогою демократичного процесу", - сказала глава делегації Парламентської асамблеї Ради Європи Анджела Сміт.

"Необхідно докласти всіх зусиль, щоб в майбутньому полегшити реалізацію права голосу тим українським громадянам, чия здатність віддати свій голос була серйозно підірвана надмірними адміністративними вимогами", - додала Сміт.

Глава делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт сказала: "Я рада, що вільні вибори стають нормою в Україні і що люди використовують своє право голосу. Ці вибори показують, що демократія в Україні стала більш стабільною. Я вірю, що нова політична динаміка в країні може виправдати великі очікування виборців. Тепер країні необхідно зосередитися на подальшому економічному розвитку".

Очільниця делегації Європейського парламенту Ребекка Хармс зазначила: "Я хотіла б привітати громадян України з їх глибокою прихильністю демократії, продемонстрованою на конкурентних виборах, на яких у них був вільний вибір. Ми також вітаємо політичну прозорливість, продемонстровану чинним президентом у прийнятті демократичного вибору українців в ніч виборів, навіть після гарячої кампанії. Я щиро шкодую, що багато українців не змогли проголосувати, тому що Росія незаконно анексувала Крим, і на сході України триває агресія. Європейський парламент заохочує і підтримує нового президента в продовженні і навіть зміцненні реформ, особливо в боротьбі з корупцією і бідністю".

"Другий тур був організований добре, але як і раніше необхідно вдосконалювати виборче законодавство і практику", - сказав глава місії зі спостереження за виборами з Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини посол Пітер Тейлер.

"Справжні політичні дебати і конкретні кроки щодо подальшого поліпшення виборів зміцнять підзвітність демократичних інституцій", - додав він.

Нагадаємо, ЦВК залишилось опрацювати 0,7% протоколів, лідирує Володимир Зеленський.

Другий тур виборів президента в Україні відбувся 21 квітня.

Українські Національні Новини

Політика