mkip-zhodnykh-yurydychnykh-pereshkod-dlia-poriatunku-kostelu-sviatoho-mykolaia-narazi-nemaie

МКІП: жодних юридичних перешкод для порятунку костелу Святого Миколая наразі немає

 • 23118 переглядiв

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявляють, що немає жодних юридичних перешкод для проведення реставрації костелу Св. Миколая в Києві.

12 березня, в костелі Святого Миколая відбулась пресконференція, мета якої звернути увагу громадськості на проблему руйнування та важливість збереження костелу Святого Миколая в Києві. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики, пише УНН.

Деталі

Також йшлося про передачу костелу громаді Римсько-католицької парафії Святого Миколая в Києві.

Наголошую, наразі немає жодних юридичних перешкод для того, аби рятувати костел від руйнування, як і відсутні жодні перепони для богослужінь релігійної громади парафії Святого Миколая. Питання передачі костелу громаді - це паралельний процес. Він не впливає на можливість реставрації пам’ятки,

- підкреслила начальник дозвільно-погоджувального управління Міністерства культури та інформаційної політики України Наталія Войцещук.

Вона зазначила, що МКІП вживає всіх заходів для передачі будівлі в постійне безоплатне користування костелу Святого Миколая в Києві релігійній громаді Римо-католицької церкви (РКЦ). У Міністерстві сподіваються, що вже до травня будуть внесені необхідні зміни до законодавства.

Зокрема, у міністерстві сподіваються, що вже до травня буде внесено необхідні зміни до законодавства.

Згідно з повідомленням, костел зможуть передати громаді після переміщення ДП "Національний будинок органної та камерної музики України" з костелу до приміщення флігеля Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок, де створять Будинок музики.

Це найбільш складне питання, адже на комплекс будівель Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації професійних спілок на Алеї Героїв Небесної Сотні, 1 у Києві суд наклав арешти. У зв'язку з кримінальними провадженнями та судовим розглядом процес передачі будівлі флігеля Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації професійних спілок для подальшої реконструкції та адаптації під потреби державної організації призупинено до розв'язання спорів,

- ідеться в повідомленні.

Крім того, представниця міністерства зазначила, що ще одним важливим пунктом є повернення хрестів на святиню, бо "будь-яка пам'ятка, яка має культове значення, має хрести, тому що це її символ".

Нагадаємо

Кабінет Міністрів підтвердив, що Міністерство культури має вжити усіх можливих заходів, щоб передати костел Святого Миколая в Києві римо-католицькій громаді до 1 травня 2024 року.

Ольга Розгон

Культура