moldavski-likari-rozpovili-pro-dinamiku-likuvannya-covid-19-za-dopomogoyu-plazmi-krovi

Молдавські лікарі розповіли про динаміку лікування COVID-19 за допомогою плазми крові

 • 11456 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. У період з 13 квітня по 3 вересня Національний центр переливання крові Молдови надав лікарняним медичним установам 1809 доз плазми, яка використовувалася для лікування пацієнтів з COVID-19, передає УНН із посиланням на noi.md.

Йдеться про лікування хворих COVID-19, що знаходяться у важкому і вкрай важкому стані.

Зокрема, понад 600 доз було передано республіканській клінічній лікарні, де були госпіталізовані більшість пацієнтів у важкому стані як з Кишинева, так і з інших районів країни.

"Ще 88 доз плазми були розподілені в Інститут невідкладної медицини, 282 - у лікарню ім. Георгія Паладі, 135 - у лікарню архангела Михаїла, 25 - у лікарні Св. Трійці, 259 - у державну лікарню, 25 - у клінічну лікарню МОЗ, 1 - у лікарню МВС, 164 - у Бєльцьку клінічну лікарню, 8 - у клінічну лікарню Тирасполя і 172 дози - у районні лікарні", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США провели більше 35 тис. переливань плазми крові людей, які перехворіли на COVID-19.

Уточнюється, що плазма видужалих пацієнтів містить антитіла проти вірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19. Тому молдавські лікарі закликали всіх людей, які пройшли лікування від COVID-19, проявити солідарність із пацієнтами у важкому стані і здати плазму.

"Люди можуть здавати плазму як у Національному центрі переливання крові, підрозділи якого є у Бєльцях, Кагулі і Кишиневі, так і в інших центрах донорства. Процедуру можна проводити через два тижні після виписки чоловікам, вилікуваним COVID-19, у віці від 18 до 60 років, які не страждають хронічними захворюваннями: цукровий діабет, серцево-судинними та легеневими захворюваннями, захворюваннями печінки і нирок", - уточнили фахівці.

Як повідомляв УНН, в Україні лікування "антіковідною" плазмою важких пацієнтів так до сих пір ще не дозволили. У той час, як досвід США показує, що такий метод знижує рівень смертності хворих на коронавірусну хворобу на 35%.

За словами відомого епідеміолога Михайла Фаворова, тестувати плазму на антитіла до "ковіду" Україна може ІФА-тестами вітчизняного виробництва, які визнані одними з кращих у світі і які показали 100% збіг з показниками американських тестів Abbott.

Фаворов впевнений, що якщо Україна не почне заготовлювати свою "антіковідную" плазму для порятунку пацієнтів, то "вони будуть і далі вмирати".

Українські Національні Новини

Здоров'я