monopoliyu-na-virobnitstvo-spirtu-varto-zalishiti-za-derzhavoyu-shufrich

Монополію на виробництво спирту варто залишити за державою - Шуфрич

 • 18358 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Монополія на виробництво спирту повинна бути у держави. Про це в кулуарах Верховної Ради України журналістам заявив народний депутат від політичної партії "Опозиційна платформа - за життя" Нестор Шуфрич, коментуючи президентський законопроект про демонополізацію спиртової галузі (№2300), передає УНН.

"Я не думаю, що цей законопроект потрібно підтримувати. Це нормально, коли держава контролює виробництво стратегічних продуктів. Адже спирт - це не тільки горілка, це дійсно стратегічний продукт, і з точки зору національних інтересів я б цю монополію за державою залишив", - сказав він.

Проблем з покупкою спирту сьогодні в Україні немає, продовжив нардеп.

"Тому, я не бачу тут крайньої необхідності саме зараз це вирішувати. А те, що хтось хоче на цьому заробити, в цьому у мене вже немає сумнівів", - підкреслив він.

Нагадаємо, законопроект Президента Зеленського пропонує скасувати монополію держави на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, всім бажаючим за наявності відповідної ліцензії. Також пропонується скасувати норму, що зобов'язує використовувати український спирт для виробництва алкогольних напоїв, що реалізуються на території України.

Законопроект був зареєстрований 23 жовтня і викликав бурхливу дискусію в експертному середовищі. Економісти попереджають: якщо галузь демонополізувати перед приватизацією ДП "Укрспирт" - вартість активів державного підприємства зрівняється з ціною металобрухту.

І додають, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату і створення приватних монополій.

Більшість експертів схиляються до думки, що законопроект Зеленського про демонополізацію спирту вигідний тільки великим горілчаним компаніям, які після отримання ліцензій побудують власні міні-заводи і будуть диктувати свої умови ринку, зокрема, середнім і дрібним виробникам.

З огляду на вищевикладене, профільний Комітет ВР пропонує проводити демонополізацію галузі після приватизації ДП "Укрспирт".

Українські Національні Новини

Політика