morskiy-lid-v-arktitsi-stonshuyetsya-vdvichi-shvidshe-nizh-peredbachalosya

Морський лід в Арктиці стоншується вдвічі швидше, ніж передбачалося

 • 41677 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Дослідники виявили, що морський лід на більшій частині Арктики стоншується в два рази швидше, ніж вважалося раніше. Про це пише The Guardian, інформує УНН.

Деталі

Арктичний лід тане, оскільки кліматична криза призводить до підвищення температури, що призводить до порочного кола, в якому вода піддається впливу сонячного тепла, що призводить до ще більшого нагрівання планети.

Обчислити товщину морського льоду за даними супутникового радара складно, оскільки кількість снігового покриву на його поверхні значно варіюється. До сих пір використовувалися дані про сніг з вимірювань, проведених радянськими експедиціями на крижинах у період з 1954 по 1991 рік. Однак кліматична криза радикально змінила Арктику, тому ця інформація застаріла.

У новому дослідженні використовувалися новітні комп'ютерні моделі, щоб одержати подальші оцінки снігового покриву з 2000 по 2020 рік. Моделі відстежували температуру, снігопад і рух крижин для оцінки накопичення снігу.

Використання цих даних для розрахунку товщини морського льоду показало, що він стоншується в два рази швидше, ніж передбачалося раніше, в морях навколо центральної частини Арктики, що складають основну частину полярного регіону.

Товщина морського льоду розраховується на основі даних супутникового радара, які вимірюють висоту розташування льоду над поверхнею моря. Сніг на поверхні льоду невидимий для сигналів радарів, але він утримує лід, тому дуже важливо знати глибину снігу.

Роббі Маллет з Університетського коледжу Лондона, який керував дослідженням, сказав: "Товщина морського льоду є чутливим індикатором здоров'я Арктики, а коли Арктика нагрівається, стає тепліше і світ".

"Більш товстий лід діє як ізолююча ковдра, що не дозволяє океану нагріти атмосферу взимку і захищає океан від сонячних променів влітку".

Через підвищення температури морський лід в Арктиці зменшився до найнижчого рівня за всю історію спостережень.

Вважається, що зміни в Арктиці впливають на екстремальні погодні умови, такі як хвилі тепла і повені в північній півкулі. Швидке витончення морського льоду має наслідки і для діяльності людини в Арктиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше 60% населення Землі вважають зміну клімату "надзвичайною ситуацією" - дослідження

Українські Національні Новини

Новини Світу