moskva-prezentuvala-sviy-grafik-peregovoriv-iz-ssha-nato-ta-obsye-schodo-garantiy-bezpeki

Москва презентувала свій графік переговорів із США, НАТО та ОБСЄ щодо "гарантій безпеки"

 • 35955 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Представниця МЗС Росії Марія Захарова на брифінгу в четвер представила графік зустрічей із представниками США, НАТО та ОБСЄ щодо так званих "гарантій безпеки", яких Москва вимагає від Заходу, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Що стосується запропонованих нами проектів міжнародно-правових документів — це двосторонній договір США та угода з країнами-членами НАТО – вона відбудеться в рамках російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня. Потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня у Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ, […] з російської сторони буде розкладено розгорнуті оцінки нинішньої нетерпимої ситуації у галузі військової безпеки в Європі", — повідомила Захарова.

Деталі

Так, вона уточнила, що 10 січня у Женеві відбудуться переговори у форматі міжвідомчої делегації Росії та США. На порядку денному — два російські проекти про "гарантії безпеки".

"Під час переговорів добиватимемося від американської сторони твердих правових гарантій безпеки Російської Федерації, непросування НАТО на схід і нерозміщення загрозливих Росії систем озброєння біля кордонів нашої країни", — заявила вона.

За словами Захарової, подальші кроки РФ визначатиме "залежно від готовності США та НАТО до предметної розмови щодо наших законних занепокоєнь".

Контекст

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог має відбуватися у консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду Росія-НАТО та по лінії ОБСЄ. Але Москва має зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США зазначили, що Сполучені Штати планують розпочати переговори з Росією щодо гарантій європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, спричинену розміщенням російських військових на її кордоні.

Додамо

Сьогодні, 30 грудня, президент США Джо Байден проведе телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб обговорити низку тем, включаючи майбутні дипломатичні відносини з Росією.

Дзвінок відбудеться на прохання російської сторони.

Напередодні Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із президентом Володимиром Зеленським для узгодження позицій.

Українські Національні Новини

Політика