movchazna-zgoda-ta-vidsutnist-poserednikiv-yak-v-ukrayini-khochut-sprostiti-pidklyuchennya-do-elektromerezh

Мовчазна згода та відсутність посередників: як в Україні хочуть спростити підключення до електромереж

 • 21234 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Нацрада реформ, очолювана Президентом України, підтримала нову концепцію приєднання до електромереж: без посередників та за мовчазної згоди на всіх етапах. Про це повідомляє Офіс простих рішень та результатів, передає УНН.

Основні принципи концепції:

▪️ мінімізація посередників і учасників процесу;
▪️ повний перехід на принцип оферти і акцепту у договірних відносинах;
▪️ відкритий доступ до містобудівного кадастру та інших вихідних даних;
▪️ мовчазна згода на всіх етапах;
▪️ створення "Єдиного вікна" для видачі вихідних даних і узгодження проекту органами влади і місцевого самоврядування, муніципальними службами та підприємствами;
▪️ адміністративна відповідальність за незабезпечення відкриття доступу до даних.

Також пропонується створити "Єдине вікно" для видачі вихідних даних і узгодження проекту:

▪️ створення єдиного державного веб-порталу "Єдине вікно замовників і розробників проектної документації", у складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;
▪️ принцип мовчазної згоди;
▪️ штраф у разі невидачі вихідних даних або узгодження у встановлений строк.

Водночас планується створити публічний відкритий доступ до містобудівного кадастру та інших вихідних даних. Вся інформація про мережі повинна бути у відкритому доступі: карти мереж з точками забезпечення потужності, існуючі резерви потужності на рівні 0,4-10 кВ ТП, можливі точки приєднання.

Та головне - пропонується замість збору 17 документів для приєднання до електромереж подавати всього одну заяву.

Також підтримано впровадження RAB-регулювання, що зменшить вартість стандартного підключення на 20-25%, а нестандартного на 30-40%. RAB-регулювання являє собою збільшення ставок дохідності на старі активи операторів систем розподілу (обленерго) до 6% з встановлених регулятором 3%.

"Реформа підключення до електромереж – це давня вимога українського бізнесу. Ми хочемо прискорити цю процедуру для нових бізнесів у три рази. Це прискорить створення нових робочих місць, збільшить податкові надходження, стимулюватиме економічне зростання. Пропонується зниження вартості приєднань до електромереж шляхом посилення інфраструктури електромереж енергорозподільчими компаніями. А також шляхом перегляду параметрів повернення інвестицій на існуючі активи у стимулюючому тарифоутворенні для електромережевих компаній. Пропонується встановити дохідність на рівні 6%. Це дозволить компаніям посилювати підстанції і у результаті перевести частину оплати за приєднання зі споживача на оператора системи розподілу. Цю реформу Офіс простих рішень та результатів готував разом із підприємцями та урядом. Коли парламент проголосує за наші пропозиції, все буде набагато швидше і дешевше. Нацрада реформ підтримала одноголосно", - прокоментував рішення глава виконавчого комітету Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі.

Українські Національні Новини

Політика