movniy-ispit-dlya-derzhsluzhbovtsiv-stane-korotshim-ale-skladnishim-scho-vidomo

Мовний іспит для держслужбовців стане коротшим, але складнішим: що відомо

 • 44708 переглядiв

КИЇВ. 6 серпня. УНН. З наступного тижня іспит на рівень володіння українською мовою для державних службовців буде тривати лише півгодини, але тепер скласти його буде набагато важче. Про це голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська повідомила під час пресбрифінгу, передає УНН.

Деталі

4 серпня на черговому засіданні уряду за ініціативи міністерства освіти і науки України було ухвалено декілька рішень, щодо проведення іспитів на визначення рівня володіння державною мовою. Одним із таких рішень було скоротити час та змінити структуру іспиту для осіб, які зобов’язані володіти та підвищувати рівень володіння українською мовою для виконання посадових обов’язків. Відповідно до розпорядження уряду, тепер іспит триватиме 30 хвилин замість 1 години 30 хвилин. Як відомо, структура теж має змінитися і тепер іспит буде складатися тільки з двох частин: тестової та усної. Зміни почнуть діяти вже з наступного тижня.

Цитата

“Комісія сформувала письмовий блок іспитової роботи та оптимізувала набір завдань (їхню форму та кількість), щоб ще більшу частину іспиту можна було перевірити за допомогою комп’ютерної техніки. Тепер іспит складатиметься з текстової частини та усної частини. Але, зважаючи на те, що тестів буде менше вони стануть складнішими”, - повідомила Демська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всі склали успішно: стали відомі результати першого іспиту на знання державної мови

Вона вважає, що скорочення тривалості іспитової сесії та зміна структури іспитової роботи має позитивно вплинути на швидкість оцінювання іспитових робіт.

Додамо

Зміни пов’язані з великою кількість бажаючих здати тест. Голова Національної комісії відзначила, що до початку грудня вони планують повернутися до першого варіанту іспиту, якій буде тривати півтори години.

Нагадаємо

З 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати ще один документ — сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитування є Національна комісія зі стандартів державної мови. Так визначає Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Нагадаємо, у січні 2021 року набула чинності одна зі статей закону про функціонування української мови як державної.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Українські вогнеборці прибули до Греції

     • 18483 переглядiв

    Трансгендер вперше завоював медаль Олімпійських ігор

     • 20477 переглядiв