moz-pro-kriteriyi-dlya-podorozhuvannya-po-yevropi-u-chas-pandemiyi-ukrayina-ne-vidpovidaye-zhodnomu

МОЗ про критерії для подорожування по Європі у час пандемії: Україна не відповідає жодному

 • 13416 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Європейська Рада схвалила єдині підходи і індикатори для подорожування між країнами європейського регіону. Україна не відповідає жодному показнику. Про це під час брифінгу сказав заступник голови МОЗ - головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає кореспондент УНН.

“Цього тижня Європейська Рада прийняла єдині підходи і індикатори для подорожуючих між країнами європейського регіону... Ключовими показниками, які відслідковуються в європейському регіоні, є охоплення тестуванням, захворюваність (інцидентність) і частка позитивних результатів серед всіх проведених досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції. На їх підставі формуються, знову ж таки, рівні епіднебезпеки в Європі - це “зелений”, “жовтий” і “червоний” кольори. А також є “сірий” колір для країн, які не відповідають першому показнику, а саме - рівню охоплення тестуванням”, - сказав Віктор Ляшко.

Він зазначив, що охоплення тестуванням на 100 тис. населення протягом тижня мають бути на рівні 300 і більше. Якщо менше - країни не мають права користуватись правилами для кольорових зон і їх включають до “сірої” зони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пандемія: ЄС погодив єдину систему переміщення через кордони у рамках Шенгенської зони на час спалаху COVID-19

“На сьогодні в Україні національний показник охоплення тестуванням становить 120 на 100 тис. населення, і якщо ми розіб’ємо нашу країну по областях, то побачимо, що найближче до мети в 300 тестувань на 100 тис. населення наблизився Київ, в якого показник таких тестувань 271 на 100 тис. населення. А найдалі - це Кіровоградська область, в якої тільки 64 на 100 тис. населення. Другим критерієм є частка позитивних тестів серед усіх проведених тестів методом ПЛР. Вона повинна бути менше 4%”, - додав чиновник.

Він зазначив, що в Україні цей показник відслідковувався в національних індикаторах влітку: в липні і в серпні, а зараз використовується тільки МОЗ для моніторингу і оперативного реагування на ситуацію.

“Сьогодні ми маємо такий показник позитивних тестувань - 18%. Найближче до виконання показника європейського регіону, знову ж таки, наблизився Київ. Бо в нього показник позитивних тестів серед усіх протестованих наразі становить 6,7%. А найдалі - Житомирська область, де показник таких тестувань становить 41,7%. І третій критерій - це інцидентність. Тобто, кількість випадків, яка повинна бути на рівні 25 випадків на 100 тис. населення для "зеленого" рівня епідемічної небезпеки. Для України, на жаль, цей показник сьогодні недосяжний, так би мовити, на конкретний момент, і становить 179 на 100 тис. населення”, - сказав Віктор Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні оновили зони карантину

За його словами, якщо дивитись у розрізі областей, то найближче до цього показника наблизилась Кіровоградська область - в них 34 випадки на 100 тис. населення, а найдалі - це Сумська область, з показником 334 на 100 тис. населення.

“Регіони із “зеленим” рівнем епіднебезпеки не матимуть обмежень до пересування європейським регіоном, а країни і регіони Європи, які потрапляють до “помаранчевого” рівня, а також до “червоного” рівня - будуть встановлюватись певні обмеження, країнами, які приймають відвідувачів, туристів. І ці обмеження повинні бути опубліковані не пізніше, ніж 48 годин з моменту їх запровадження”, - зазначив посадовець.

Нагадаємо, Україна готова підписати Угоду про спільний авіаційний простір з ЄС, експерт прогнозує "бум" туризму.

Українські Національні Новини

Політика