moz-v-ukrayini-vtratili-bilsh-nizh-700-doz-covid-vaktsin-z-nikh-12-doz-pfizer-u-kiyevi

МОЗ: в Україні втратили більш ніж 700 доз COVID-вакцин, з них 12 доз Pfizer у Києві

 • 18511 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. В Україні за даними на початок цього місяця було утилізовано понад 700 доз вакцин від коронавірусу, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я у запиті Радіо Свобода. При цьому скільки коштів було втрачено через невикористання цих доз, у відомстві відповісти не можуть, передає УНН

Цитата:

"Станом на 30 травня було утилізовано 742 дози вакцини в рамках кампанії з вакцинації проти COVID-19", - повідомляє видання з посиланням на дані МОЗ.

Деталі

Саме стільки було розбито й пошкоджено, сюди входять також дози, які не підлягають використанню, повідомили у відомстві.

Розподіл за виробниками:

  • Covishield (AstraZeneca індійського виробництва) – 654 доз, з них лише Івано-Франківська область втратила 533 дози;
  • CoronaVac (Sinovac Biotech) – 11 доз, з них Сумська область - шість доз, Хмельницька - чотири дози, Миколаївська область - одна доза;
  • Comirnaty (вакцина Pfizer та BioNTech) – 12 доз, всі втрачено в Києві;
  • AstraZeneca – 65 доз, з них 40 доз у Запорізькій області, 11 в Івано-Франківській, десять у Житомирській області і одна в Дніпропетровській.

У відомстві пояснили, що наказом МОЗ № 948 від 18 травня 2018 року передбачено індикативні показники втрат для вакцин зі стандартом ефективного управління вакцинами ВООЗ та ЮНІСЕФ. "Прогнозований індикативний показник втрат для 2-6-дозних рідких вакцин становить до 10%, прогнозований індикативний показник втрат для 10-20 дозних рідких вакцин становить до 25%", – йдеться у відповіді на запит.

Так, Covishield містить 10 доз вакцини – і на їх використання є лише шість годин. CoronaVac постачається в одиничних шприц-дозах. Comirnaty (Pfizer) містить шість доз і потребує дуже низьких температур для зберігання, тому людей щеплюють, зазвичай, в одному місці. AstraZeneca містить 10 доз.

Скільки коштів було втрачено через невикористання цих доз у відомстві відповісти не можуть. "Інформація щодо вартості та суми витрачених коштів на придбання вакцини, відповідно до вимог виробників, підписаних договорів про нерозголошення і конфіденційність, ініційованих цими світовими компаніями з бездоганною репутацією, є конфіденційна", - зауважили у МОЗ.

Детальнішою інформацією щодо причин, із яких втратили ту чи іншу кількість доз, володіють структурні підрозділи з охорони здоров’я Київської міської та обласних державних адміністрацій, повідомили в МОЗ.

Доповнення

В Україні вакцинація від COVID-19 стартувала 24 лютого. З 29 травня в Україні на вихідних почали щеплювати від COVID-19 у великих центрах вакцинації, які вже відкривають у 10 містах. Щеплюють на вихідних вакциною CoronaVac тих, хто записалися на вакцинацію через додаток "Дія".

Повний курс вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні з кінця лютого отримали 142 тисячі людей. При цьому загалом зробили вже близько 1,26 мільйона щеплень, за останню добу з яких - понад 50 тисяч, більшість з них - першою дозою.

Станом на 4 червня 2021 року до листа очікування вакцинації від COVID-19 записались 630 381 людина.

Українські Національні Новини

Суспільство