mrts-na-alkogol-budut-bilshe-ne-potribni-finkomitet-vr

МРЦ на алкоголь будуть більше не потрібні - Фінкомітет ВР

 • 27922 переглядiв

КИЇВ. 28 листопада. УНН. Президент та уряд зараз збираються повністю роздержавити спиртову галузь. Тож, за таких обставин, встановлення мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на алкогольну продукцію повністю втрачає будь-яку логіку. Про це у коментарі УНН розповіла депутат, член фінансового Комітету ВР Ніна Южаніна.

“На питання доцільності МРЦ (на алкогольну продукцію - ред.) зараз треба дивитися через призму змін. Якщо ми будемо всю спиртову галузь приватизувати та знімати весь державний контроль над виробництвом спирту — ситуація зміниться кардинально. І мені здається, що тоді формування МРЦ взагалі буде не логічним”, - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МРЦ провокує збільшення фальсифікату на алкогольному ринку

Нардеп нагадала, що МРЦ існувала для того, щоб контролювати легальний випуск лікеро-горілчаних виробів, однак, країна так і не впоралася із тіньовим ринком алкогольної продукції.

“Тому з одного боку практика встановленням цієї МРЦ у якості інструменту регулювання, ніби-то, була логічною, а з іншої — ні. Це в даному сегменті породило багато проблем. Пам'ятаємо, МРЦ переглядали і в 2017 році, і в 2018-му. Тоді завжди ставилося питання: а яка ситуація на ринку? І ми бачили, що відсоток нелегального ринку, він ніяк не зменшується”, - зазначила Южаніна, додавши, що МРЦ спровокувало зникнення окремих виробників алкогольної продукції з ринку, адже встановлення мінімальної ціни не забезпечувало конкурентних умов.

Як писав УНН, Україна може відмовитися від МРЦ на алкогольну продукцію. 

Нагадаємо, востаннє МЕРТ пропонував переглянути МРЦ на алкогольні напої убік підвищення в червні поточного року. Проект відповідного рішення передбачав підвищення роздрібних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби на 11%, на вина – на 7,4 – 10,2%.

Загалом, МРЦ в Україні встановлюють з 2008 року. МРЦ на пляшку 0,5 горілки сьогодні становить 89,4 грн, на пляшку вина 0,7 – 42 грн, ігристого – 89 грн. Передбачалося, що у разі прийняття пропозиції МЕРТ за уряду Гройсмана, горілка мала би подорожчати до 99 грн за пляшку.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    МРЦ на алкоголь будуть більше не потрібні - Фінкомітет ВР

     • 27922 переглядiв

    В Україні планують дозволити приватні СІЗО

     • 13094 переглядiв

    Суд залишив під вартою ветерана АТО із позивним "Пума"

     • 12977 переглядiв

    Представник УПЛ може знятися з чемпіонату України

     • 13935 переглядiв

    Луценко розповів, хто заробить на імпорті спирту в Україну

     • 13928 переглядiв