mtot-provalilo-vsi-10-initsiativ-z-pidtrimki-veteraniv-i-pereselentsiv-rakhunkova-palata

МТОТ провалило всі 10 ініціатив з підтримки ветеранів і переселенців - Рахункова палата

 • 12946 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) не забезпечило ефективного управління коштами гранту Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР), та не завершило вчасно реалізацію 10 пілотних субпроектів у постраждали від збройного конфлікту громадах. Про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених міністерству в 2018-му – I півріччі 2019 року на пілотні заходи з реагування на проблеми для розвитку, викликані переміщенням осіб та поверненням комбатантів, повідомляє УНН з посиланням на Рахункову палату.

Як зазначили в РП, протягом двох з половиною років до МТОТ як координатора та головного розпорядника коштів надійшло майже 2,2 млн дол. США гранту від МБРР в рамках проекту "Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей". Реалізація цього проекту здійснювалась дуже повільно, і станом на дату завершення використано лише 52% коштів гранту.

Кошти за цим грантом Україна отримала ще у вересні 2016 року, а 3 червня 2019 року проект мав завершитись. При цьому на побудову потенціалу МТОТ, управління проектами використано 78% передбачених на це коштів (900 тис. дол. США), а на "Пілотні заходи, спрямовані на реагування на виникаючі проблеми для розвитку, викликані переміщенням осіб і поверненням комбатантів" – лише 49% передбачених 2,3 млн дол. США гранту. У зв’язку з цим проект продовжено на рік – до 3 червня 2020 року, а його кошторисну вартість збільшено на 350 тис. дол. США.

МТОТ відібрало 10 пілотних субпроєктів місцевих органів самоврядування з чотирьох областей України – Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської. При цьому не були залучені до участі територіальні громади, розташовані в Донецькій і Луганській областях, які найбільше постраждали від конфлікту і де проживає 54% внутрішньо переміщених осіб. Субпроекти ж, зокрема, передбачають відновлення інфраструктури, створення умов для надання медичних послуг, реабілітації та психосоціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та ветеранів АТО/ООС, підтримку розвитку їх підприємницького потенціалу та отримання доходу.

За інформацією Рахункової палати, лише три субпроекти перебувають на завершальному етапі реалізації, тоді як проект з надання психосоціальної підтримки, сприяння працевлаштуванню ВПО та ветеранів у м. Запоріжжя виконаний лише на 14%, а проект зі створення центру розвитку підприємницьких ініціатив ВПО і ветеранів АТО у Нововодолазькій об’єднаній громаді Харківської обл. - на 12%. Інші п’ять субпроектів реалізовані в межах 24-48%.

Як зазначає Рахункова палата, матеріально-технічна база МТОТ фактично створена за рахунок грантових коштів, але зміцнення матеріальної бази не призвело до формування спроможності інституції ефективно працювати з наслідками конфлікту.

Соціально-економічними наслідками нереалізації субпроектів у встановлені терміни стали, зокрема, незабезпечення учасників АТО/ООС, ВПО, ветеранів війни послугами медичної та фізичної реабілітації; ненадання психологічної допомоги; невирішення соціальних проблем, незабезпечення потреб таких осіб щодо працевлаштування, започаткування підприємницької діяльності, що сприяло б підвищенню їх життєвого рівня, соціальної та професійної адаптації.

Нагадаємо, влітку уряд ухвалив рішення, за яким власники зруйнованого внаслідок бойових дій житла зможуть отримати від держави компенсацію до 300 тис. грн.

Українські Національні Новини

Політика