mvf-ozvuchiv-pozitsiyu-stosovno-privatbanku

МВФ озвучив позицію стосовно ПриватБанку

 • 26504 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. Міжнародний валютний фонд продовжує підтримувати зусилля влади України щодо реформування фінансового сектору та корпоративного врядування у держбанках, а також закликає владу продовжувати зусилля щодо відшкодування втрат колишніми власниками та пов’язаними особами проблемних банків. Про це йдеться в заяві постійного представника МВФ Йости Люнгмана щодо рішення суду стосовно націоналізації ПриватБанку, передає УНН.

“У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду та Національного банку України націоналізувати ПриватБанк, оскільки це був єдиний ефективний засіб захистити вкладників банку – українських фізичних і юридичних осіб – і стабільність фінансової системи. І хоча це рішення потребувало 160 мільярдів гривень українських платників податків на відновлення платоспроможності банку, воно забезпечило життєздатність ПриватБанку на довгу перспективу, врятувало кошти мільйонів українських громадян і зміцнило економічне самопочуття країни", - йдеться в заяві.

У МВФ, як і у США, заявили, що вітають реформу корпоративного врядування ПриватБанку, що її очолює незалежна наглядова рада, і трансформацію бізнес-моделі банку, що "вже позитивно позначилася на показниках та стійкості банківської систему в цілому".

"Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ з реформування фінансового сектору України, включно із запровадженням принципів пруденційного корпоративного врядування, так само як і зусилля Міністерства фінансів, спрямовані на реформування корпоративного врядування у державних банках. Важливо, щоби влада продовжувала свої зусилля щодо відшкодування втрат колишніми власниками та пов’язаними особами проблемних банків. Міжнародні партнери України ретельно відстежуватимуть події в цій сфері", - заявили у валютному фонді.

Зазначимо, напередодні посольство США в Україні також зробило заяву щодо ПриватБанку, текст якої майже повністю збігається з заявою Люнгмана.

18 квітня суд визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. У НБУ заявили, що готують апеляцію на рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку. Мінфін приєднався до намірів оскаржувати рішення суду стосовно ПриватБанку. У РНБО провели нараду щодо ПриватБанку і склали протокол доручень.

Також суд ухвалив ще одне рішення щодо процедури націоналізації ПриватБанку не на користь держави - щодо переліку пов'язаних з банком фізичних та юридичних осіб, НБУ збирається подати апеляцію.

Рішення про націоналізацію ПриватБанку ухвалили у грудні 2016 року.

Українські Національні Новини

Політика