mvf-postaviv-ukrayinu-na-pauzu-cherez-pozovi-surkisiv-do-privatbanku-ekonomist

МВФ "поставив" Україну на паузу через позови Суркісів до ПриватБанку - економіст

 • 13846 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Одна із причин для відтермінування траншу МВФ - так звана "справа Суркісів", якою намагаються стягнути із державного ПриватБанку на користь офшорів майже 10 млрд грн. Про це в ефірі "Українського радіо" заявив співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ Владислав Зимовець, передає УНН.

Він уточнив, що у питанні ПриватБанку фонд непокоять останні рішення суду, за якими суд спробував стягнути з банку 350 мільйонів доларів на користь родини Суркісів, попри те, що Верховний Суд призупинив дію рішення до завершення касаційного розгляду.

"Ситуація з ПриватБанком дійсно складна, бо сама процедура націоналізації банку була підтримана свого часу Міжнародним Валютним Фондом. І тепер, коли є рішення суддів, коли певні рішення ставлять державу у позицію боржника... І виходить, що рішення, які приймались, були не зовсім у правовій площині", - пояснив Зимовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через справу "Суркісів-Привату" Україна може не отримати транш МФВ до кінця року – економіст.

Він додав, що окремо у МВФ можуть виникати питання щодо функціонування незалежних антикорупційних органів.

"Є сподівання, що до кінця осені Україна буде знаходитись у параметрах фінансової стабільності, які заклав нам МВФ. Інше питання - це те, що крім кількісних показників є якісні індикатори чи вимоги. Це стосується функціонування незалежних антикорупційних органів, і у цьому є відповідні проблеми. Бо я думаю, що оці відтермінування місії стали можливими через те, що є невпевненість із перспективами і кадрами, і іншими питаннями", - зазначив Зимовець.

Нагадаємо, 2 вересня Печерський райсуд Києва під головуванням Сергія Вовка задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку на 350 млн доларів.

8 вересня, Верховний Суд заблокував стягнення коштів з "Привату" на користь офшорів, призупинивши дію ухвали Печерського суду.

Як повідомляв УНН, у Верховній Раді хочуть розібратися із походженням коштів на офшорах Суркіса. Для цього вирішують питання про створення ТСК.

Приводом для цього став той самий звіт Kroll, який поставив під сумнів легальність походження коштів на рахунках офшорних компаній (Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments - ред.) сім'ї Суркісів.

Так, у звіті Kroll йдеться про виведення із ПриватБанку за участю цих офшорів 150 млн грн. І ще вказується, що відбувалося це за схемою послідовних кредитів, а потім депозитів, відсоткові ставки на які становили неіснуючі у жодному з банків - у п'ять разів завищені - відсотки.

Українські Національні Новини

Політика