mzs-nagadalo-svitu-pro-zhertv-nasilnitskikh-zniknen-v-krimu-ta-na-donbasi

МЗС нагадало світу про жертв насильницьких зникнень в Криму та на Донбасі

 • 12740 переглядiв

КИЇВ. 30 серпня. УНН. Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту не залишати поза увагою долю осіб, зниклих, викрадених чи безвісти зниклих на тимчасово окупованих Росією територіях України в Криму та на Донбасі. Відповідна заява до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень оприлюднена на сайті МЗС, передає УНН.

"Прокуратурою Автономної Республіки Крим та м. Севастополь здійснюється процесуальне керівництво у 115 кримінальних провадженнях за 117 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей", - повідомили в Міністерстві.

Зазначається, що у переважній більшості випадків були виявлені факти, що свідчать про причетність до зникнень російської окупаційної влади. Зафіксовано випадки залякувань родичів зниклих, свідків, а також відсутність ефективного розслідування.

Крім того, серед жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму більшість становлять кримські татари.

"Світова спільнота має тримати такі порушення з боку Росії як держави-окупанта у фокусі своєї постійної уваги та посилювати тиск на РФ у всіх випадках насильницьких зникнень. У цьому зв’язку важливим є посилення міжнародного тиску на Російську Федерацію з метою виконання нею зобов’язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, насамперед що стосується гарантування права на життя, свободу та особисту недоторканність", - наголосили у Міністерстві.

Нагадаємо, за даними УВКПЛ ООН у справах, пов’язаних з конфліктом, російська окупаційна адміністрація в Криму використовувала систему правосуддя, що часто не забезпечувала право на справедливий судовий розгляд та гарантії належної правової процедури.

Українські Національні Новини

Політика