na-kostel-svyatogo-mikolaya-zibrali-21-7-mln-grn-koli-vidrestavruyut

На костел Святого Миколая зібрали 21,7 млн грн: коли відреставрують

 • 18185 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Столичний костел Святого Миколая, який у вересні цього року постраждав внаслідок пожежі, планують відреставрувати у 2022 році. Як повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у коментарі журналістам, антиаварійні роботи завершать вже у січні, а фасад храму почнуть ремонтувати навесні, пише УНН.

Цитата:

“Всього було зібрано 21,7 мільйона гривень від благодійників. Це абсолютно унікальний проект. І німецька технологія, і кошти, на які зараз відбуваються антиаварійні роботи, вони відбуваються без залучення державних коштів. В подальшому для реставрації фасадів буде вже залучені кошти держбюджету”, - заявив Ткаченко.

Деталі

Після ремонту костел мають передати католицькій громаді, яка купуватиме новий орган. Старий орган після пожежі відновленню не підлягає. Водночас, будинку органної музики у костелі більше не буде. Його перенесуть в інше місце.

Контекст

Пожежа у костелі Святого Миколая сталася ввечері 3 вересня під час репетиції. Вогонь повністю знищив орган собору. Основна версія причини пожежі — загоряння електропроводки в корпусі інструменту.

За попередніми підрахунками, на відновлення костелу знадобиться від 75 млн грн.

У грудні в Києві розпочалася активна фаза відновлення костелу Святого Миколая. Під час реставрації фахівці виконають такі роботи: ремонт підлоги, монтаж захисних віконних конструкцій, очищення поверхонь, відремонтують системи електропостачання, освітлення і пожежогасіння, встановлять захисні сітки.

Прогнозують, що ці роботи триватимуть до кінця січня 2022 року.

Українські Національні Новини

Суспільство