na-nepidkontrolni-ukrayini-teritoriyi-povernulisya-20-pereselentsiv-opituvannya

На непідконтрольні Україні території повернулися 20% переселенців – опитування

 • 8006 переглядiв

КИЇВ. 30 липня. УНН. Двадцять відсотків внутрішньо переміщених осіб повернулися і проживають у даний момент на тимчасово неконтрольованих урядом територіях. Про це йдеться у звіті Національної системи моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами, складеному на основі 13-го раунду опитування щодо ситуації з ВПО в Україні, передає УНН.

"Під час проведення телефонного опитування, яке охопило в 13-му раунді 4 028 інтерв’ю в усіх областях України, 803 респонденти (20%) були ідентифіковані як ВПО, які повернулися і проживають у даний момент на ТНКУ, що є майже такою ж кількістю, що й у трьох попередніх раундах, та значно більшою, ніж у 9-му раунді", - йдеться в звіті.

Так, зазначається, що середній розмір домогосподарства опитаних ВПО, які повернулися на ТНКУ, становив 1,74 особи, що менше, ніж середній розмір домогосподарства ВПО на ТКУ (2,49 особи), згідно з об’єднаними даними, зібраними за допомогою телефонних та особистих інтерв’ю на ТКУ.

За даними опитування, найбільша частка домогосподарств опитаних ВПО, які повернулися на ТНКУ, складалася з однієї особи (48%), і 38% домогосподарств опитаних ВПО, які повернулися на ТНКУ, складалися з двох осіб. Із тих 48% домогосподарств, що складаються з одної особи, 69% є жінками.

"Домогосподарства з дітьми становили лише 11% усіх домогосподарств ВПО, які повернулися на ТНКУ, що менше, ніж серед усіх домогосподарств ВПО (40%), згідно з об’єднаними даними. Домогосподарства з однією дитиною становили 68% загальної кількості домогосподарств із дітьми ВПО, які повернулися на ТНКУ. Частка багатодітних сімей з трьома та більше дітьми дорівнює лише 3% домогосподарств з дітьми ВПО, які повернулися на ТНКУ, а частка домогосподарств з дітьми, у яких немає одного з батьків, становить 32% домогосподарств з дітьми ВПО, які повернулися на ТНКУ", - сказано в звіті.

Також повідомляється, що 9% відсотків домогосподарств ВПО, які повернулися на ТНКУ, повідомили, що до їхнього складу входять люди з інвалідністю.

Головними джерелами інформації, використані у НМС, були:

  • дані вибіркового опитування ВПО шляхом особистих інтерв’ю;
  • дані вибіркового опитування ВПО шляхом телефонних інтерв’ю;
  • дані вибіркового опитування осіб, які перетинають лінію розмежування, шляхом особистих інтерв’ю;
  • дані обговорень у фокус-групах;
  • офіційні дані та відповідні дані з інших джерел.

Так, всього 4 028 ВПО, зареєстровані в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Міністерством соціальної політики України, були опитані за допомогою цього методу в січні–березні 2019 року. Із цієї загальної кількості 3 225 інтерв’ю були проведені з ВПО, які проживають на території, контрольованій урядом, і 803 інтерв’ю були проведені з ВПО, які повернулися на територію, неконтрольовану урядом. Дані телефонних інтерв’ю були об’єднані з даними особистих інтерв’ю. Об’єднання цих двох масивів даних було здійснено за допомогою методу статистичного зважування. Обидва масиви даних були зважені відповідно до регіонального розподілу зареєстрованих ВПО. Дані телефонного опитування були також зважені відповідно до соціально-демографічних характеристик ВПО, опитаних особисто.

Як повідомляв УНН, за даними 13-го раунду опитування, половина внутрішньо переміщених осіб оцінюють свою фінансову ситуацію як "коштів вистачає лише на харчування" або "змушені заощаджувати навіть на харчуванні".

Українські Національні Новини

Суспільство