na-poltavschini-zafiksovano-vipadok-garyachki-zakhidnogo-nilu

На Полтавщині зафіксовано випадок гарячки Західного Нілу

 • 18826 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. Мешканцю Зіньківського району Полтавської області встановлено діагноз "гарячка Західного Нілу". Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Центру громадського здоров’я МОЗ.

"За інформацією ДУ "Полтавський ОЛЦ МОЗ України", мешканцю Зіньківського району Полтавської області встановлено діагноз "гарячка Західного Нілу", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що у захворілого підвищилась температури тіла до 39 ०С, з’явилися слабкість, ломота в м’язах. Хворий був оглянутий сімейним лікарем та госпіталізований.

"Вірусологічною референс–лабораторією ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України" методом імунофлюоресценції виявлено антитіла IgG до вірусу Західного Нілу", - зазначається в повідомленні.

Також повідомляється, що станом на 27 серпня 2020 року Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) повідомляє про 122 випадки зараження, десять людей померли: Греція (54, зокрема вісім смертей), Іспанія (44, зокрема дві смерті), Італія (22) та Румунія (дві). В Іспанії (провінція Севілья) триває спалах цієї хвороби.

"З початку 2020 року через систему повідомлень про хвороби тварин (ADNS) Європейської комісії було повідомлено про 40 спалахів серед коней, зокрема: Іспанія (33), Італія (п’ять), Франція (один) та Португалія (один). Жодних спалахів серед птахів не зареєстровано", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що в Україні існують ензоотичні території для гарячки Західного Нілу. Вакцини для профілактики гарячки Західного Нілу не існує.

В ЦГЗ зазначається, що інфікована людина не заразна. Поки немає документального підтвердження випадків передавання вірусу від людини до людини за умови дотримання стандартних заходів інфекційного контролю.

ДОВІДКА: Геморагічна гарячка Західного Нілу – це небезпечна вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. У тяжких випадках супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Має літньо-осінню сезонність, частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання, звідки ще одна назва - "качина лихоманка".

Нагадаємо, у 2018 році на Запоріжжі у восьми хворих виявили збудник лихоманки Західного Нілу.

Українські Національні Новини

Суспільство