na-praktitsi-vono-ne-matime-efektu-ekspert-otsiniv-efektivnist-mozhlivogo-vstanovlennya-steli-tsini-na-rosiysku-naftu

“На практиці воно не матиме ефекту” - експерт оцінив ефективність можливого встановлення стелі ціни на російську нафту

 • 266479 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Введення граничної ціни на нафту змусить росію скоротити її постачання на світовий ринок, що призведе до зростання цін. Проте існує велика ймовірність, що таке обмеження від ЄС не матиме очікуваної ефективності. Про це в коментарі УНН розповів експерт із енергетичної стратегії Юрій Корольчук.

Цитата

«Встановлення ціни – це фактично руйнування ринкових відносин. Не має значення, чи це стосується росії, чи будь-якої іншої держави. А росія – це великий учасник ринку нафти, вони видобувають значний обсяг, який не можна замістити. Хоча ми ще з березня часто чули про заміщення із Венесуели, Ірану. Але зараз вони постачають своїм клієнтам і не можуть одномоментно наростити видобуток, аби компенсувати обсяг російської нафти. Тому введення граничної ціни призведе до того, що росія буде скорочувати поставки нафти на світовий ринок. А ми бачимо, що якщо навіть мільйон барелів російської нафти не потрапляє на ринок, це відразу веде до росту її ціни в цілому», – розповів Корольчук.

Експерт зазначив, що цілком ймовірно це рішення ухвалить лише частина країн. Ті, хто не має змоги замітити російську нафту, його не ухвалять. Адже це не ембарго, і введення стелі ціни несе добровільний характер.

«Також існують різні схеми з імітації заміщення. Наприклад, Саудівська Аравія перекуповує і продає російську нафту під виглядом нафти, яка в них є в наявності. Так само роблять ряд інших країн. У будь-якому випадку такі схеми існуватимуть. Є питання, на що буде встановлена гранична ціна: на видобувну нафту, на ціну у трейдера, який в свою чергу продає міжнародним компаніям, чи на ціну для споживача. Тобто це 4 етапи цін. Начебто там кожна країна матиме право сама визначати, на якому етапі встановлювати граничну ціну. Мені здається, що таким чином воно не буде діяти. Навіть якщо політично рішення буде ухвалене, на практиці воно не матиме ефекту», – вважає експерт.

Нагадаємо

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розповіла, що може включати новий пакет санкцій ЄС проти росії за її вторгнення в Україну. Основними введеннями буде ще більше обмеження імпорту та стеля цін на російську нафту.

Українські Національні Новини

Економіка