na-prokhannya-putina-bayden-provede-peregovori-po-telefonu-v-chetver-z-rosiyskim-prezidentom

На прохання Путіна: Байден проведе переговори по телефону в четвер з російським президентом

 • 28712 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Президент США Джо Байден проведе телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним у четвер вдень, щоб обговорити низку тем, включаючи майбутні дипломатичні відносини з Росією, повідомила CNN речник Ради національної безпеки Емілі Хорн, передає УНН.

Деталі

За словами представника адміністрації, про дзвінок прохав Путін, і Байден погодився, оскільки "він вірить, що, коли мова заходить про Росію, немає заміни для прямого діалогу між лідером і лідером".

Розмова Байдена і Путіна, запланована на 15:30 за східним часом, стане другим прямим контактом між двома лідерами цього місяця.

Байден планує обговорити зустрічі НАТО-Росія та Організації з безпеки і співробітництва в Європі, заплановані на 12 і 13 січня.

Додамо

З цього ж приводу держсекретар Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським у середу про поточну напруженість на кордоні з РФ і повідомив про майбутню розмову Байдена з Путіним.

Що було раніше

МЗС Росії опублікувало на своєму сайті проекти договорів із США та НАТО, які, зокрема, передбачають не лише відмову від подальшого розширення НАТО та вступу України до її складу, а й пропозицію не розміщувати додаткові війська та озброєння за межами країн, у яких вони були у травні 1997 року, тобто до вступу країн Східної Європи до НАТО. Альянсу також запропоновано відмовитися "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії" та не розгортати ракети середньої та меншої дальності на позиціях, з яких вони можуть вражати територію Росію.

Від Вашингтона Москва вимагає не розміщувати озброєння та військових там, де це буде сприйнято як загроза національній безпеці Росії, утриматися від польотів важких бомбардувальників поза своїм небом та від присутності бойових кораблів у районах поза національними водами, звідки можуть бути вражені цілі на території іншої сторони. Крім того, США не повинні розгортати ядерну зброю за межами власної країни, демонтувати вже розгорнуту зброю та ліквідувати відповідну інфраструктуру.

При цьому президент Росії, відмовився будь-що обіцяти НАТО в обмін на надання необхідних гарантій.

Українські Національні Новини

Новини Світу