na-raketi-soyuz-fg-pered-startom-zaminili-datchik-ukrayinskogo-virobnitstva

На ракеті "Союз-ФГ" перед стартом замінили датчик українського виробництва

 • 24072 переглядiв

КИЇВ. 13 березня. УНН. На ракеті "Союз-ФГ", яка 14 березня вирушить з новою експедицією до Міжнародної космічної станції (МКС), замінили один з датчиків системи управління українського виробництва. Про це повідомляє УНН з посиланням на ТАСС.

Згідно з повідомленням, у вівторок, 12 березня, під час комплексних перевірок ракети-носія було виявлено зауваження до одного з приладів системи управління ракети "Союз-ФГ" виробництва української компанії "Хартрон". Прилад був оперативно замінений на аналогічний, взятий з запасного комплекту на космодромі Байконур.

Як стверджують у виданні, зауваження не було критичним і, можливо, цей прилад міняти і не треба було, але таке рішення прийняла комісія у зв'язку з тим, що запуск пілотований і потрібно гарантувати 100% безпеку екіпажу. Варто зазначити, що під час перевірок ракети регулярно виявляються дрібні зауваження.

Згідно з процедурою, датчик перевірять додатково і, якщо з ним все в порядку, повернуть на подальше зберігання в запасний комплект.

Нагадаємо, на ракеті "Союз-ФГ" використовується аналогова українська система управління. Однак, після завершення запусків залишилися на Байконурі ракет-носіїв "Союз-ФГ" пілотовані пуски будуть переведені на ракети "Союз-2.1а" з повністю російською системою управління.

Відзначимо також, що старт ракети "Союз-ФГ" з пілотованим кораблем "Союз МС-12" заплановано на 14 березня з першого стартового майданчика космодрому Байконур. На цьому кораблі на Міжнародну космічну станцію відправиться новий екіпаж - космонавт Роскосмосу Олексій Овчінін, а також астронавти NASA Нік Хейг і Христина Кох. Овчінін і Хейг повинні були прибути на станцію ще в жовтні 2018 року, проте не змогли цього зробити через аварію ракети-носія "Союз-ФГ" 11 жовтня. Тоді екіпаж не постраждав, оскільки штатно спрацювала система аварійного порятунку.

Раніше УНН повідомляв, що космічний корабель багаторазового використання Crew Dragon успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції (МКС).

Українські Національні Новини

Новини Світу