na-restavratsiyakh-ta-budivnitstvi-v-odesi-ne-vzhivayut-zakhodiv-dlya-zapobigannya-diyalnosti-pidsanktsiynikh-ta-zaareshtovanikh-osib-deputat

На реставраціях та будівництві в Одесі не вживають заходів для запобігання діяльності підсанкційних та заарештованих осіб - депутат

 • 20846 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. У Приморському районі Одеси - близько 100 аварійних будівель, у тому числі - історичних пам'яток архітектури. Однак замість їх реставрації або перебудови, будівництво нового житлового фонду відбувається виключно за принципом "як хоче забудовник". У результаті місто забудовують хаотично, а на реставраціях старих будівель - тільки розводять корупційні схеми. Про це в коментарі УНН розповів депутат Одеської міської ради Олексій Асауленко.

Цитата

"Найбільша кількість аварійних будинків зараз у Малиновському та Суворовському районах міста. І саме там, на мій погляд, необхідно вступати в діалог із забудовниками та пропонувати їм там добудовувати, розселяти людей, і саме там будувати багатоповерхівки. А не так як у нас зараз – будуються, де хоче забудовник і незаконно. Було б правильно прописати певні правила та будувати там, де вигідно місту. Ми розуміємо, що це і Молдованка з великим аварійним фондом та інші райони – і саме там було б правильно це робити", - вважає депутат.

За словами Асауленка, перед Новим роком місто оцінило передбачувані роботи для відновлення аварійного та старого житлового фонду майже у 9 млрд грн. При цьому частину будинків реставрувати і зовсім безглуздо через їх надмірне вже руйнування.

"Це величезні цифри з бюджету. І тому потрібен прозорий список: де ми працюємо та відновлюємо, а де пропонуємо забудовникам на зрозумілих умовах вести там будівництво нових об'єктів. Список із реставрації зараз є лише у Приморському районі, хоча у пріоритеті Малиновський та Суворовський", – уточнив він.

Сумнівні підрядники та безкарність

Що ж до підрядників реставраційних чи будівельних робіт в Одесі, то це ще одна велика та корупційна проблема. Адже бюджетні кошти часто віддають компаніям із кримінальним минулим, бізнесменам, яких переслідують та розшукують українські правоохоронці.

"Я зараз, наприклад, займаюся забудовою по Глушку 17А, там, де будується цілий комплекс. Так от там будує пан Альперін, який перебуває під санкціями. Я до чого – у нас багато людей і фірм не мають права вести якусь діяльність, але продовжують нарощувати свої ресурси та обсяги. Це проблема, яка існує в нашому місті точно", - наголосив Асауленко.

За його словами, про проблему чудово обізнані одеські правоохоронці, які часто "штучно гальмують" слідчі дії щодо скандальних реставраторів та будівельників.

"Просто створюються умови для заробітків певним особам", - резюмував депутат.

До теми

Одним із найскандальніших лже-реставраторів Одеси вважається втікач Руслан Тарпан. Його фірми, наприклад, ремонтували фасад Будинку Руссова, який згодом відвалився. Його ж компанії ("Укрспецпроект" та "Арт-проект 2010", – ред.) протягом 2017-2021 років на двох "освоїли" понад 302 млн грн з одеського бюджету, "ремонтуючи" пам'ятники архітектури на Приморському бульварі, вул. Пушкінській, Пастері, Катерининській площі і не тільки. Незважаючи на кілька кримінальних проваджень і навіть суди щодо службових осіб компаній Тарпана (за фактами перевищення вартості робіт та розкрадання бюджетних коштів - ред.), він сам у "реставраційних" кримінальних справах поліції не фігурує. Його переслідують за провал проекту "Глибоководний випуск" та шахрайські схеми щодо виведення коштів на свої рахунки.

У цьому провадженні Тарпана нещодавно заочно заарештували, і тепер можуть екстрадувати до України.

Втім, всі ці обставини поки що все одно не заважають численним фірмам втікача знову і знову подаватися на держтендери з реставрації одеських будівель. 

Українські Національні Новини

Суспільство