na-tli-peremirya-v-afganistani-cherez-napad-talibiv-zaginuli14-soldativ

На тлі перемир’я в Афганістані через напад талібів загинули 14 солдатів

 • 13902 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Бойовики екстремістського угруповання "Талібан" напередодні вбили 14 військових у районі Данде Патан, провінція Пактія, повідомило Міністерство оборони Афганістану 29 травня, передає УНН з посиланням на Радіо Свобода.

Натомість місцевий губернатор Ейд Мухаммад Ахмадзай повідомив про 15 загиблих і додав, що загинули також 20 бойовиків.

Угруповання "Талібан" взяло на себе відповідальність за напад у Пактії, назвавши його "оборонними діями".

Влада Афганістану звинуватила "Талібан" також ще в двох нападах на окремі блокпості 28 травня в провінціях Фара та Парван, внаслідок яких загинули ще 14 силовиків. Ці заяви таліби не коментували.

Попри ці сутички, речник Національної ради безпеки Джавід Фейсал заявив, що домовленість про припинення вогню лишатиметься чинною.

"Режим перемир’я, який почав дію перед Ід аль-Фітр (мусульманське свято з нагоди завершення місяця Рамадан – ред.), триває попри повідомлення про окремі випадки, які вказують на зворотнє", – заявив Фейсал.

Останній напад талібів стався в той час, коли "технічна" делагація з п’ятьох представників угруповання перебувала в Кабулі, обговорюючи звільнення утримуваних владою бойовиків.

28 травня речник "Талібану" Сухейль Шагін повідомив, що бойовики звільнили 80 афганських солдатів та чиновників з місць утримання на півночі провінції Баглан та в Кундузі.

Обмін в’язнями є частиною угоди США і Талібану від 29 лютого, поза участю афганського уряду. За ключовим пунктом угоди, Вашингтон погодився скоротити свою військову присутність в Афганістані з приблизно 13 000 до 8600 до середини липня на першому етапі, і аж до повного виведення військ – до травня наступного року.

Нагадаємо, через дії "Талібану" та силовиків в Афганістані загинули 380 цивільних осіб.

Українські Національні Новини

Новини Світу