na-ukrayinu-chekaye-rizke-zrostannya-zakhvoryuvanosti-na-covid-19-golubovska

На Україну чекає різке зростання захворюваності на COVID-19 – Голубовська

 • 18527 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. На Україну чекає надзвичайно різке зростання захворюваності на COVID-19. Циркуляція одночасно двох збудників – "Дельти" та "Омікрону" вже підвищує кількість хворих та госпіталізацій. Про це розповіла головний інфекціоніст, заслужений лікар Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook, повідомляє УНН.

Цитата

"Особливістю "омікронової" хвилі COVID-19 є нашарування її на варіант "Дельта", який ще не повністю пішов, тобто ці два збудники зараз циркулюють одночасно, спричиняючи вже підвищення рівня захворюваності та госпіталізацій", — написала Голубовська.

Деталі

За її словами, минулі варіанти вірусу зазвичай повністю витісняли попередні, і можна було фіксувати спад захворюваності буквально до поодиноких випадків (січень-лютий та серпень-вересень 2021 року) з подальшим його спалахом.

"Наразі триває накопичення вірусу в популяції, більшість із членів якої є вже імунними, і, виходячи із закономірностей епідеміологічного процесу, після адаптації збудника до нових умов, ми спостерігатимемо надзвичайно різке піднесення захворюваності, як це відбувається в інших країнах", — повідомила Голубовська.

Голубовська зазначила, що цей варіант протікає з меншою кількістю тяжких та критичних випадків, залученням дітей, але це характерно для популяції загалом.

"На індивідуальному рівні рекомендації мають залишатися попередніми — не забувати про раннє лікування, зокрема, противірусну терапію (ПВТ), бо кожній конкретній людині, яка має тяжку форму COVID-19, зовсім не цікаво, що загалом таких тяжких випадків стало менше. Крім того, знову треба готувати госпітальні бази та намагатися госпіталізувати групи ризику до настання дихальної недостатності для введення противірусного препарату. Всоте повторюю — це зменшить навантаження на відділення інтенсивної терапії та підвищить виживання пацієнтів, знизить загальну летальність", — написала Голубовська.

Доповнення

Заступник міністра охорони здоров'я — головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомляв, що новий спалах захворюваності на коронавірус в Україні прогнозують у другій половині лютого 2022 року.

Українські Національні Новини

COVID-19