na-vypadok-viiny-z-khezbolloiu-izrail-pobuduie-alternatyvnyi-port-na-kipri

На випадок війни з "Хезболлою": Ізраїль побудує альтернативний порт на Кіпрі

 • 23263 переглядiв

Ізраїль працює над будівництвом альтернативного порту в Ларнаці, Кіпр, щоб підготуватися до потенційної війни з "Хезболлою", яка може закрити порт Хайфи.

Одночасно з американською ініціативою щодо створення пристані в Газі для доставки гуманітарної допомоги Ізраїль працює над будівництвом альтернативної пристані на Кіпрі - у відповідь на загрозу повномасштабної війни з "Хезболлою". Про це повідомляє Israelhayom, передає УНН

Деталі 

Як повідомляється, міністерство транспорту Ізраїлю поставило перед собою мету: створити ще один порт в Ларнаці протягом 60 днів.   Побудувати порт планують відповідно до американського графіку щодо створення плавучого пристані біля узбережжя Гази для передачі гуманітарної допомоги.

11 березня ізраїльська делегація вирушила на Кіпр, щоб  розглянути питання створення порту як відповідь на різні сценарії безпеки. За оцінками міністерства  транспорту Ізраїлю , вартість порту становить сотні мільйонів. 

Як зазначається, всупереч різним публікаціям, головною метою створення порту є не передача допомоги Газі, а відповідь на ситуацію, коли порт Хайфи закривається у разі війни з "Хезболлою". 

Це комплексна міжвідомча підготовка, покликана підготувати  Ізраїль до початку війни з півночі. Порт у Ларнаці є терміновою потребою для Ізраїлю, щоб уникнути ситуації, коли він буде відрізаний у комерційних цілях і забезпечений під час війни

- пише видання.

Як зазначає джерело агентства, створення порту також є обнадійливий майбутній аспект -  він має стати частиною альтернативного транспортного маршруту, який передбачається створити в рамках нормалізації відносин із Саудівською Аравією та з'єднує Європу та Індію через Ізраїль.

Нагадаємо 

У кінці лютого підтримуване Іраном бойове угруповання "Хезболла" в Лівані стверджує, що випустило 60 ракет по ізраїльській військовій базі. Ракетна атака, як вказується, була помстою за атаки Ізраїлю по східному Лівану.