na-zakarpatti-sudytymut-dvokh-klirykiv-upts-mp-yaki-vely-antyukrainsku-diialnist-ta-poshyriuvaly-komunistychnu-symvoliku

На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ МП, які вели антиукраїнську діяльність та поширювали комуністичну символіку

 • 27424 переглядiв

Двом клірикам УПЦ МП на Закарпатті загрожує до 5 років позбавлення волі за поширення комуністичних наративів, розповсюдження забороненої символіки та гасел, а також пропаганду тоталітарного режиму через свої акаунти в соціальних мережах.

На Закарпатті завершене досудове розслідування щодо антиукраїнської діяльності двох кліриків УПЦ МП, а обвинувальні акти скеровані до суду. Про це повідомила Національна поліція України, пише УНН.

Деталі

Поліція Закарпатської області завершила досудове розслідування щодо антиукраїнської діяльності двох настоятелів храмів Української православної церкви московського патріархату, які у лютому отримали підозру від СБУ за поширення комуністичної символіки. 

Слідство встановило, що 30-річний та 43-річний клірики з Тячівського району через свої акаунти у соцмережах публічно насаджували аудиторії наративи комуністичного режиму.

Чоловіки поширювали заборонену в Україні символіку та російські гасла, пропагували тоталітарний режим

- йдеться в повідомленні.

Матеріали справи передані для судового розгляду, обвинуваченим інкримінують ч. 1 ст. 436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів). Відповідно до санкції статті, їм загрожує до 5 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо

В інших регіонах також ведуться розслідування щодо антиукраїнської діяльності представників московського патріархату. Так, очільника Сумської єпархії УПЦ МП підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі через образи вірян інших конфесій у проповідях та постах у соціальних мережах. Окрім того, повідомлено про підозру священнослужителю упц мп на Черкащині, який поширював антиукраїнські матеріали та героїзував окупантів.

Діяла під прикриттям УПЦ (МП) і поширювала прокремлівську пропаганду: в Україні викрили наймасштабнішу агентурну мережу фсб12.03.24, 15:16 • [views_0]

Анастасія Рябоконь

Кримінал та НП