na-zaporizhzhi-rashisti-rozshukuyut-zhurnalistiv-dlya-spivpratsi

На Запоріжжі рашисти розшукують журналістів для співпраці – Денісова

 • 172778 переглядiв

КИЇВ. 27 квітня. УНН. На тимчасово захоплених територіях Запорізької області рашисти розшукують журналістів, щоб змусити їх до співпраці. Представникам ЗМІ розсилають листи з погрозами. Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у себе в Telegram, передає УНН.

Цитата

"На тимчасово окупованих територіях Запорізької області рашисти розшукують журналістів, щоб змусити їх до співпраці. Представникам ЗМІ розсилають листи з погрозами та піддають DDOS-атакам сайти новин", - написала Денісова.

Деталі

За її словами, у Мелітополі, Бердянську, Енергодарі і Токмаку російські військові допитують та обшукують журналістів, викрадають техніку та беруть представників преси у заручники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 243 злочини проти журналістів та медіа скоїла росія в Україні за два місяці війни

"8 березня у Бердянську одночасно було викрадено велику групу журналістів. Рашисти випитували у них імена інших журналістів, аби внести їх до свого списку. Із баз даних місцевих органів влади російські військові отримують адреси проживання працівників ЗМІ", - повідомила Денісова.

Денісова зазначила, що редактор новинного сайту "РІА Мелітополь" Світлана Залізецька виїхала з Мелітополя під іншим іменем. Після цього її будинок обшукали двоє російських солдатів і російський цивільний. Вони взяли у заручники 75-річного батька журналістки. Через два дні вони погодилися звільнити його в обмін на контроль над веб-сайтом. Але Світлану продовжують переслідувати через електронну пошту та соцмережі.

Також вона розповіла, що редактор газети "Наше місто Токмак" Віталій Голод 20 березня виїхав до Києва, а через два дні після цього рашисти обшукали його будинок, вилучивши документи та інші речі. Кореспондент "Індустріального Запоріжжя" Катерина Даниліна-Левочко також встигла виїхати з Мелітополя до того, як 21 березня російські окупанти прийшли до будинку її батьків, аби її арештувати.

"Влаштовуючи полювання на українських журналістів, окупанти намагаються залякати їх і примусити поширювати кремлівську пропаганду. Перешкоджання вільній журналістиці є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни і додаткових протоколів до неї та Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів", - написала Денісова.

Вона повідомила, що звернулася до комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну із закликом врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини рф в Україні.

Доповнення

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом вбивства військовими російської федерації українського фотожурналіста Максима Левіна на Київщині.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП