na-zvalischi-lyuminestsentnikh-lamp-u-lisi-pid-brovarami-riven-rtuti-perevischeno-u-6-raziv

На звалищі люмінесцентних ламп у лісі під Броварами рівень ртуті перевищено у 6 разів

 • 8383 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Активіст Бажен Левковець, який знайшов звалище ртутних ламп у лісі під Броварами розповів, що за даними рятувальників, рівень ртуті там перевищує у 6 разів допустиму норму. Про це він розповів у коментарі УНН.

"МНС хотіли пересвідчитися, що у лампах дійсно є ртуть, вони взяли лампи, розбили, поміряли і там дійсно рівень ртуті складає 1800 нанограм... (максимально допустима норма вважається 300 нг/куб. м, 0,3 міліграма), тобто перевищує у 6 разів. Але це якщо розбити лампу. Там багато побитих ламп, тому що вони там з літа лежать – коли діти будуть ці лампи бити, то рівень буде відповідно такий, як поміряли приладом.

В лісі досить чисто, 20-30 нг/куб. м на метр кубічний, там можна гратися зараз, гуляти чудово. Бо зараз ртуть просто не випаровується. Але влітку, коли буде вище 20, вся ртуть, яка зараз в землі чи в лампах, вона почне випаровуватися і там буде пекло ртутне", - розповів Б.Левковець.

Також активіст зазначив, що наразі лампи залишаються у лісі. До поліції заяву не подавав, однак сподівається, що шукає рішення, як вивезти та утилізувати лампи.

"У поліцію я заяву не подавав і відповідно ніхто це поки що не підсліджує. Я не знаю, чи буду я писати заяву у поліцію..." - зазначив він.

Нагадаємо, звалище люмінесцентних ламп знайшли у лісі поблизу Броварів.

Як повідомляв УНН, в Україні накопичено понад 12 млн тонн небезпечних відходів. Разом з тим, три роки влада не виділяла кошти на їх утилізацію.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП