nabu-gotuye-kryuchkovu-novi-pidozri-u-koruptsiynikh-pravoporushennyakh

НАБУ готує Крючкову нові підозри у корупційних правопорушеннях

 • 10095 переглядiв

КИЇВ. 16 квітня. УНН. Голову правління ПрАТ "ХК "Енергомережа", підозрюваного у завданні збитків державі на суму понад 346 млн грн, 15 квітня 2019 року екстрадували з Німеччини в Україну. Про це повідомляє сайт НАБУ, передає УНН.

Зазначається, що детективи Національного бюро затримали посадовця в міжнародному аеропорту "Бориспіль", і впродовж 48 годин із моменту затримання суд має обрати йому запобіжний захід.

"Детективи НАБУ за погодження прокурорів САП наполягатимуть на триманні підозрюваного під вартою з альтернативою застави в розмірі 346,22 млн грн", - уточнили в Бюро.

За даними слідства, ПрАТ "ХК "Енергомережа" — компанія, яка залучена до корупційної схеми у сфері енергетики. Розслідування цього злочину стало першим в історії НАБУ: відомості про початок розслідування детективи Національного бюро внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань 4 грудня 2015 року.

"За півроку потому, у червні 2016 року, детективи НАБУ зібрали достатньо доказів для повідомлення голові правління ПрАТ "ХК "Енергомережа" про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 КК України. На той момент йому інкримінували заволодіння 196 млн грн, та зловживання владою або службовим становищем, що спричинило шкоду державі у 346 млн грн.

Слідство встановило, що посадовець "Енергомережі" організував схему, за якою споживачі електричної енергії замість того, аби сплачувати за неї постачальнику — ПАТ "Запоріжжяобленерго", перераховували кошти посереднику (ПрАТ "Енергомережа"), і вже той мав розрахуватися з енергопостачальником. Але замість 346 млн грн "Запоріжжяобленерго" отримало лише 1,7 млн грн. В юридичному сенсі обленерго саме переуступало "Енергомережі" право вимоги стягнути борги з таких споживачів як ДП "ЗТМК", ТОВ "ЗТМК", ПАТ "Дніпроспецсталь". Схема діяла впродовж 2014-2015 рр., але вона — поза законом", - розповіли в НАБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крючкова екстрадували в Україну з Німеччини

В Бюро також наголосили на тому, що злочини, за підозрою у вчиненні яких Німеччина видала посадовця "Енергомережі" Крючкова в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності, не єдині, які розслідують детективи НАБУ стосовно цієї особи.

"За час перебування його у розшуку зібрано достатньо доказів для повідомлення йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних корупційних правопорушень. Наразі детективи НАБУ готують запит до Федеративної Республіки Німеччина про надання згоди на додаткове притягнення Крючкова до кримінальної відповідальності", - резюмували у НАБУ.

Нагадаємо, нещодавно журналісти проекту "Схеми" оприлюднили отримані ними телефонні розмови осіб, голоси яких схожі на Крючкова, нардепа від БПП Ігоря Кононенка, бізнесменів-братів Ігоря та Григорія Суркісів та ін. Переговори підтверджують, що зазначені особи можуть бути причетні до виведення грошей з обленерго в Харкові, Черкасах і Запоріжжі у "приватні кишені".

Зокрема, на одному з записів звучить прохання відвезти гроші у сумі 600 тис. доларів в офіс Суркісів.

ЗМІ неодноразово називали Крючкова людиною Суркісів, адже представники братів входили до керівних органів компанії "Енергомережа", яку й очолював Крючков.

За попередніми оцінками НАБУ, схеми "Енергомережі" обійшлися бюджету України в 1,4 млрд грн.

Українські Національні Новини

Політика