nabu-spodivayetsya-na-vidnovlennya-rozsliduvannya-u-spravi-rotterdam

НАБУ сподівається на відновлення розслідування у справі "Роттердам+"

 • 13051 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Вищий антикорупційний суд розгляне скаргу щодо закриття кримінального провадження за фактом завдання споживачам електроенергії збитків внаслідок упровадження формули "Роттердам+". НАБУ сподівається на відновлення розслідування, адже закриття справи суперечить засадам верховенства права. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу НАБУ.

"У середу, 23 вересня, Вищий антикорупційний суд розгляне скаргу колишнього заступника генерального прокурора Віктора Чумака на закриття кримінального провадження за фактом завдання споживачам електроенергії збитків внаслідок упровадження формули "Роттердам+"…НАБУ переконане, що її закриття суперечить засадам верховенства права, а будь-які рішення стосовно неї поза межами судового процесу не відповідають законним інтересам громадянського суспільства і держави", - йдеться у повідомленні.

Так, НАБУ наводить такі аргументи:
▪️ у 2016 році НКРЕКП включила до тарифу на електроенергію видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі (формула "Роттердам+");
▪️ цю "формулу" запропонував сам ДТЕК, бо саме такий підхід до ціноутворення давав можливість компанії отримувати максимальний прибуток;
▪️ при цьому регулятор достеменно знав, що левова частина вугілля буде вітчизняного видобутку та не буде завозитись з Роттердаму, а виробники не будуть нести витрати на транспортування вугілля з Роттердаму та перевалку у портах України.

"Попри те, що розслідування знаходиться на завершальній стадії, очікуються лише відповіді на запити про міжнародну правову допомогу, 28 серпня 2020 року прокурор САП вирішив закрити справу", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за весь час розслідування прокурор жодного разу не витребовував матеріали провадження для вивчення та не цікавився у слідства, чи дійсно вичерпані можливості доказування.

"НАБУ сподівається на відновлення розслідування, що дозволить передати справу до суду для її оцінки неупередженими суддями і громадянським суспільством", - додали у повідомленні.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України не згодне з рішенням щодо закриття справи "Роттердам+" і буде оскаржувати це до генпрокурора та керівництва САП.

Українські Національні Новини

Політика