nabu-sprostuvalo-informatsiyu-pro-bazhannya-suddiv-vs-u-spravi-surkisiv-privatu-proyti-poligraf

НАБУ спростувало інформацію про бажання суддів ВС у справі "Суркісів-Привату" пройти поліграф

 • 24707 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. Про наміри суддів ВС України, які слухають справу "Суркісів - Привату", пройти з власної ініціативи поліграф, НАБУ нічого невідомо. Про це Бюро поінформувало УНН у відповідь на інформаційний запит.

"За результатами розгляду, інформуємо, що у Національному бюро, відсутні факти, зазначені у вашому зверненні", - повідомили в НАБУ.

Таку відповідь УНН отримав на запитання, чи відповідає дійсності інформація (поширена на той момент окремими ЗМІ) про нібито звернення суддів ВС до НАБУ з проханням перевірити їх на поліграфі, чим спростувати підозри у "нібито отриманні хабарів". Йшлося про суддів, які слухають справу за позовом офшорних компаній Суркісів проти НБУ у справі націоналізації "ПриватБанку".

Інформацію про начебто наявність такої ініціативи суддів 27 квітня поширили одразу кілька видань, посилаючись на власні джерела у ВС. І сталося це одразу після чергового перенесення засідання суду.

"... судді прийняли рішення взяти паузу в розгляді справи, а також наполягають на тому, щоб їх добровільно перевірили, щоб зняти будь-які можливі звинувачення на їхню адресу", - писали ЗМІ.

Тож, вказана інформація так і не підтвердилась.

Нагадаємо, що 27 квітня судді ВС відклали слухання та зробили заяву про тиск, який на них нібито чиниться шляхом публічних заяв спікерів різного рівня. 

Сьогодні відомо, що наступне засідання ВС у справі "Суркісів-Привату" має відбутися 15 червня. У разі виграшу олігархів, держава може бути зобов’язана виплачувати їм від 1 до 29 млрд грн, наголошували в ОГП. 

Тим часом, "ПриватБанк" вимагає перегляду попередніх судових рішень за якими з нього на користь Суркісів було стягнуто майже 407 млн грн (у 2018 році).

Підставою для подачі відповідних заяв стало встановлення "ПриватБанком" обставини, що у Лондонському суді Суркіси підтвердили свою спільну власність з колишнім акціонером банку в медіагрупі "1 + 1". 

Зауважимо, на думку економістів і політологів, спір "Суркісів-Привату" вже давно суто політичний, і питання лише в тому - яку позицію в ньому обере президент Зеленський. 

Українські Національні Новини

Політика