nafta-dorozhchaye-na-tli-perspektiv-skorochennya-postavok-cherez-skasuvannya-peregovoriv-opek

Нафта дорожчає на тлі перспектив скорочення поставок через скасування переговорів ОПЕК+

 • 16991 переглядiв

КИЇВ. 6 липня. УНН. Ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням у вересні у вівторок зранку під час торгів зросли в ціні до 77,48 долара за барель, передає УНН з посиланням на дані торгів.

За даними Bloomberg станом на 9:18, вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent піднялася на 0,41%.

При цьому ціна серпневих ф'ючерсів на нафту марки WTI зросла до 76,70 долара за барель, додавши 2,05%.

Деталі

Ціни на нафту продовжили зростання у вівторок, при цьому Brent і WTI досягли максимуму з 2018 року на очікуваннях подальшого скорочення поставок після скасування переговорів ОПЕК+ одночасно з відновленням світового попиту на паливо, пише Reuters.

Міністри Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і її союзників, групи, відомої як ОПЕК+, скасували переговори про видобуток нафти і не встановили нову дату для їх відновлення після незгоди минулого тижня, коли Об'єднані Арабські Емірати відхилили запропоновані на вісім місяців умови видобутку, що означає, що угода щодо збільшення виробництва не була узгоджена.

Що було раніше

2 квітня Організація країн-експортерів нафти, Росія і їх союзники, група, відома як ОПЕК+, погодилися послабити обмеження видобутку на 350 тис. барелів на добу в травні, ще на 350 тис. барелів на добу в червні і ще на 400 тис. барелів на добу або близько того в липні.

В ОПЕК+ 1 червня погодили, що будуть дотримуватися свого плану зі збільшення поставок на 2 мільйони барелів на день і відповідного до угоди зростання у липні. Наступне засідання відбулося на початку липня, однак безрезультатно.

Нагадаємо, світовий ринок нафти 9 березня 2020 року пережив "чорний понеділок" - найбільше різке падіння цін з 1991 року з початком війни у Перській затоці. Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін - на тлі ситуації з коронавірусом і обмежень через пандемію у найбільших економіках світу, залишаючи ринок перевантаженим різким зниженням попиту і надмірним надлишком нафти.

12 квітня 2020 року країни-члени ОПЕК+, у тому числі РФ, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.

Укладена угода ОПЕК+ про скорочення видобутку передбачала обмеження видобутку до кінця 2020 року на 7,7 млн барелів на добу. У квітневій угоді ОПЕК+ виробникам було запропоновано скорочення видобутку до 5,8 млн барелів на день з початку 2021 року до кінця квітня 2022 року. Утім, умови змінили на зустрічі 3 грудня 2020 року.

Країни ОПЕК+, у тому числі РФ, 3 грудня минулого року домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з весни 2020 року. Однак, з певними послабленнями. Так, ОПЕК+ підтвердила домовленості щодо повернення на ринок 2 млн барелів, але повернення має бути поступовим, з урахуванням ситуації на ринку. Умови угоди домовилися переглядати щомісяця.

Українські Національні Новини

Економіка