nafti-sprognozuvali-naybilshiy-richniy-pririst-u-tsini-za-12-rokiv

Нафті спрогнозували найбільший річний приріст у ціні за 12 років

 • 16109 переглядiв

КИЇВ. 31 грудня. УНН. Ціни на нафту знизилися в п'ятницю, але мали б показати найбільший річний приріст за 12 років, чому сприяли відновлення світової економіки після спаду COVID-19 і заходів стримування виробників, навіть попри те, що інфікування досягло рекордних висот у всьому світі, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Ціна на нафту марки Brent до кінця року зросте на 53%, а на нафту WTI - на 57%, що є найвищим показником для двох марок із 2009 року, коли ціни злетіли більш ніж на 70%.

Ф'ючери на обидві марки досягли піку 2021 року у жовтні: ціна на нафту Brent сягнула 86,70 долара за барель, найвищий показник з 2018 року, а на нафту WTI – 85,41 долара за барель, що є найвищим показником з 2014 року.

Очікується, що наступного року світові ціни на нафту продовжать зростати, оскільки попит на авіаційне паливо збільшиться.

"У нас були Delta та Omicron, а також всілякі локдауни та обмеження на поїздки, але попит на нафту залишався відносно стійким. Це можна пояснити ефектами стимулів, що підтримують попит, і обмеженнями пропозиції", - сказав головний економіст австралійської брокерської фірми CommSec. Крейґ Джеймс.

Однак після зростання протягом декількох днів поспіль ціни на нафту в п'ятницю зупинилися, оскільки кількість випадків захворювання COVID-19 злетіла до нових максимумів з початку пандемії по всьому світу, від Австралії до США, викликане високозаразним варіантом коронавірусу Omicron.

Доповнення

При ціні на нафту близько 80 доларів США, Організація країн-експортерів нафти, Росія та союзники, що разом іменуються ОПЕК+, ймовірно, будуть дотримуватися свого плану з додавання до поставок 400 тисяч барелів за добу у лютому на зустрічі 4 січня, повідомили чотири джерела: адже вони продовжують скасовувати заходи з різкого скорочення виробництва, ухвалені 2020 року.

Українські Національні Новини

Економіка