naftogaz-ta-energoatom-domovilisya-nalagoditi-virobnitstvo-ta-zberigannya-vodnyu

Нафтогаз та Енергоатом домовилися налагодити виробництво та зберігання водню

 • 13834 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. НАК "Нафтогаз України" та НАЕК "Енергоатом" досягли домовленостей щодо спільної роботи над реалізацією Водневої стратегії для кліматично нейтральної Європи. Відповідний меморандум державні енергокомпанії уклали 24 вересня, передає УНН з посиланням на повідомлення пресслужби Нафтогазу.

"Пріоритетними напрямами співпраці Нафтогазу та Енергоатому стануть виробництво водню – шляхом використання наявних в Україні потужностей та створення нових, а також зберігання водню", - повідомили в пресслужбі.

Зазначається, що меморандум встановлює рамки стратегічного співробітництва та партнерства енергокомпаній з питань, що становлять предмет спільного інтересу. Це, зокрема, розбудова та модернізація енергетичного сектору України, інтегрованого з європейським ринком; декарбонізація енергетичної системи; розкриття потенціалу водневої енергетики України; підвищення енергоефективності і забезпечення розвитку ринків, торгівлі та кооперації у сфері водневої енергетики.

Як повідомляє пресслужба, сторони впроваджуватимуть принципи сталого розвитку в Україні та здійснюватимуть заходи задля переходу до кліматично нейтральної циркулярної водневої економіки до 2050 року.

Для цього потрібні рішення щодо розбудови внутрішнього ринку водневих технологій в Україні, вдосконалення виробничих потужностей та процесів виробництва, зберігання й використання водню, зазначають у Нафтогазі.

"Ми спостерігаємо стрімке зростання інтересу до водню у всьому світі і бурхливий розвиток міжнародного ринку водню. Українське виробництво водню може в осяжній перспективі скласти 40 ГВт. Використовуючи наявні спроможності та створюючи нові зелені потужності для виробництва водню, а також використовуючи існуючі та побудувавши з іноземними партнерами нові сховища, ми можемо досягти цих цілей", – зазначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За його словами, в України зараз дуже широке вікно можливостей. Адже вона має три переваги. По-перше, це географічне розташування, сприятливе для постачання водню в сусідні країни та Німеччину. По-друге, це наявність існуючих потужностей. По-третє, це необхідність зниження викидів CO2 та інших забруднюючих речовин і можливість ввести оподаткування викидів вуглецю у зв’язку з запровадженням в ЄС нової системи.

Як повідомляв УНН, цього тижня на Дашавському підземному газосховищі розпочалися ремонтні роботи в рамках десятирічної програми реконструкцій ПСГ.

Українські Національні Новини

Економіка