naftogaz-u-travni-mozhe-buti-vzhe-zanadto-pizno-ukladati-noviy-kontrakt-z-rosiyeyu

"Нафтогаз": у травні може бути вже занадто пізно укладати новий контракт з Росією

 • 10968 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. На наступних тристоронніх газових переговорах з Росією і ЄС, запланованих на травень, може бути вже занадто пізно укладати контракти про транзит газу на наступну зиму. Про це заявив в коментарі EURACTIV виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко, передає УНН.

Він так само відзначив, що Росія не зацікавлена в пошуку компромісу в переговорах про транзит газу через Україну за посередництва ЄС та використовує енергію в якості важеля, щоб послабити Київ і поглибити анексію.

"Основна геополітична ідея - перешкоджати зростанню України, позбавляючи країну трьох мільярдів доларів на рік. Це значно полегшить життя Росії", - сказав Вітренко.

Він уточнив, що три мільярди доларів США на рік становлять 3% ВВП України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС запропонував Росії і Україні укласти транзитну угоду на більш ніж 10 років

"Це означає, що замість економічного зростання, який ми переживали в останні пару років, у нас буде економічний спад, а це означає, що населення скаже: "Подивіться, нам це не подобається, може бути, нам було б краще повернутися в Росію". Ось чого вони намагаються досягти", - сказав він.

Вітренко згадав тристоронні газові переговори між російським "Газпромом", українським "Нафтогазом" і Європейською комісією, які відбулися в понеділок, 21 січня.

"Наша позиція дуже проста - ми хочемо новий контракт, заснований на європейських правилах", - зазначив чиновник, вказавши, що Росія "не хоче навіть починати реальні переговори".

Наступна зустріч запланована на травень, хоча точної дати поки немає. Але Вітренко заявив, що тоді може бути вже занадто пізно укладати контракти про транзит газу на наступну зиму.

"Учасники ринку і галузі повинні оцінити, скільки газу їм потрібно буде закачати на наступну зиму, а сезон закачування починається в травні, навіть в кінці квітня. Тому, коли ми зустрінемося в травні, це означає, що їм буде складно давати оцінки", - сказав він.

Українські Національні Новини

Економіка