naftotreyderi-skorotyat-zakupivli-rosiyskoyi-nafti-z-15-travnya-reuters

Нафтотрейдери скоротять закупівлі російської нафти з 15 травня - Reuters

 • 117441 переглядiв

КИЇВ. 14 квітня. УНН. Великі світові нафтотрейдери планують скоротити закупівлю нафти та палива у російських державних нафтових компаній уже 15 травня, щоб уникнути порушення санкцій Європейського Союзу щодо росії, з посиланням на джерела пише Reuters, інформує УНН.

Деталі

ЄС не запроваджував заборону на імпорт російської нафти у відповідь на вторгнення росії в Україну, тому що деякі країни, такі як Німеччина, дуже залежать від російської нафти і не мають інфраструктури для заміни на альтернативу.

За словами джерел, торгові компанії згортають закупівлі у російської енергетичної групи "Роснефть", прагнучи дотримуватись формулювання існуючих санкцій ЄС, які були спрямовані на обмеження доступу росії до міжнародної фінансової системи.

Формулювання санкцій ЄС виключає закупівлі нафти у "Роснефти" або "Газпромнефти", які перераховані у законодавстві щодо обмежень, як "суворо необхідне" для забезпечення енергетичної безпеки Європи.

За словами джерел, трейдери у роздумах над тим, що означає "суворо необхідне". Це може охоплювати нафтопереробний завод, який отримує російську нафту замкненим трубопроводом, але не може охоплювати купівлю та продаж російської нафти посередниками, пише видання. Трейдери ж скорочують закупівлі, щоб забезпечити дотримання вимог до 15 травня, коли набудуть чинності обмеження ЄС, вказує агентство.

Включення російської державної інфраструктурної компанії "Транснефть", якій належать ключові порти та трубопроводи, ще більше ускладнить будь-які майбутні продажі.

Trafigura, великий покупець російської нафти, заявила агентству, що "цілком дотримується всіх застосованих санкцій. Ми очікуємо, що з 15 травня наші обсяги торгівлі ще більше скорочуватимуться".

Vitol, ще один великий покупець, відмовився коментувати останній термін 15 травня. Раніше Vitol заявляла, що обсяги торгівлі російською нафтою "значно скоротяться у другому кварталі зі скороченням поточних термінових контрактних зобов'язань", і до кінця 2022 року вона припинить торгівлю російською нафтою.

Війна та санкції проти росії вже призвели до того, що багато західних покупців російської нафти, такі як Shell, припинили нові спотові закупівлі.

"Усі компанії сидять зі своїми юристами, щоб з'ясувати, що вони можуть і чого не можуть робити", - сказало високопоставлене джерело зі сфери торгівлі. "Незрозуміло, що це означає для всього ланцюжка постачань, для вантажовідправників та страховиків", — вказало джерело, додавши, що його фірма розглядає наслідки продажу нафти недержавним підприємствам.

"Юристи насолоджуються цим. Там, де є невизначеність, компанії відступатимуть. Потоки російської нафти у майбутньому значно скоротяться", - додало джерело.

Доповнення

Нафтопереробники в Європі дедалі менше хочуть переробляти російську нафту. Це вже підірвало російський експорт, хоча закупівлі Індією та Туреччиною частково компенсували нестачу. Продажі до Китаю також продовжуються.

Обсяги "Роснефти" та "Газпромнефти" у квітні становили 29 млн барелів, або майже 1 млн барелів на добу, що становить понад 40% загального експорту сирої нафти марки Urals із західних портів росії у квітні згідно з планом відвантаження.

Міжнародне енергетичне агентство заявило в середу, що постачання російської нафти може скоротитися на 3 млн барелів на добу порівняно з травнем.

Українські Національні Новини

Економіка