napad-na-ugorskiy-tsentr-v-uzhgorodi-do-zlochinu-prichetniy-nimetskiy-zhurnalist

Напад на угорський центр в Ужгороді: до злочину причетний німецький журналіст

 • 16925 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Під час судового засідання, що проходило в Польщі, підозрюваний в організації підпалу офісу Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді Міхал Прокопович назвав ім’я натхненника злочину. За його словами, на вчинення підпалу його надихнув німецький журналіст Мануель Оксенрайтер, відомий прокремлівськими поглядами. Про це в понеділок, 14 січня, повідомило видання "Радіо Свобода", передає УНН.

"Усі дії були здійснені згідно з чіткими інструкціями Мануеля Оксенрайтера. Моєї ініціативи в цьому не було. Основною метою було не розпалити міжнаціональну ворожнечу, а скомпрометувати "українських бандерівців", – заявив Прокопович.

Він заявив, що передавав інструкції іншим учасникам злочину за допомогою месенджерів.

Перше судове засідання у справі підпалу угорського центру в Ужгороді почалося в польському місті Краків. Серед підозрюваних – троє поляків, які були затримані відразу після інциденту.

За інформацією видання, минулого тижня під час листування з журналістами в російській соціальній мережі "ВКонтакте" Оксенрайтер категорично заперечував свою причетність до підпалу Угорського культурного центру, назвавши цю версію "нісенітницею". При цьому серед його друзів у соціальній мережі виявився один із паліїв, Томаш Рафал Шимковяк. Після запитання про те, чи знайомий Оксенрайтер із кимось із обвинувачених у підпалі громадян Польщі, він закрив доступ до свого профілю для користувачів, які не є його друзями.

Так, видання, посилаючись на матеріали справи, зазначає, що замовником злочину значиться "німецький журналіст", ім’я якого досі не називали.

Підпал, як випливає з матеріалів справи, скоїли троє громадян Польщі. Двоє із них були членами неофашистського руху "Фаланга", а третій, організатор, був також членом ультраправої партії "Зміна", тісно пов’язаної з близькими до Кремля ідеологами концепції "русского мира".

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, поляки, які у лютому 2018 року підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді, отримали по тисячі злотих.

Раніше повідомлялося, що слідство у Польщі визнало дії поляків, яких підозрюють у підпалі офісу Товариства угорської культури Закарпаття, терористичними. Обвинувальний акт у справі внесли до суду.

Нагадаємо, у ніч на 27 лютого в Ужгороді знову підпалили офіс Товариства угорської культури. Було встановлено, що близько 3:00 здетонував саморобний вибуховий пристрій, який, попередньо, встановив один зі злочинців. У результаті було пошкоджено вікна та фасад будівлі та повністю знищено майно в офісі. Постраждалих внаслідок події немає.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП