nardep-ivchenko-poyasniv-sut-zakonoproektu-pro-zaboronu-prizupinyati-v-sudi-diyu-sanktsiy-rnbo

Нардеп Івченко пояснив суть законопроекту про заборону призупиняти в суді дію санкцій РНБО

 • 16712 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Заступник голови партії “Батьківщина”, народний депутат Вадим Івченко пояснив, яку мету переслідують "Слуги народу" законопроектом про заборону призупиняти на час суду санкції РНБО та чи можна взагалі накладати санкції на українців без рішення суду. Про це повідомляє УНН з посиланням на телеканал "Україна 24".

Так, Вадим Івченко роз'яснив, в чому полягає головна проблема, коли суддя одноособово може призупиняти на певний час накладені РНБО санкції.

Цитата:

"Поки суддя буде розглядати справу, він може зняти санкції тимчасово. А потім справу позитивно вирішити з точки зору легітимності рішення РНБО через рік. Але забезпечення виконання санкцій він зняв рік тому – поки розглядав справу. Ця людина встигла продати активи, щось вкрасти та втекти, а суддя каже – так, все нормально (з санкціями – ред.). Тоді стоїть питання: навіщо суддя це робив і знімав можливість бути певній людині під санкціями", - пояснив Івченко.

Деталі

На думку нардепа, головна проблема полягає в самому механізмі накладення санкцій РНБО, а також неврегульованості того, що відбувається з точки зору законності стосовно громадян України. Саме тому, за його словами, до запропонованого законопроекту у народних депутатів все ж буде багато питань, а також сумнівів щодо ухвалення.

"Чи є довіра до РНБО? А якщо вони завтра скажуть когось розстріляти? До речі, вони ж і на українців теж накладають санкції, що не можливо робити. Згідно з Конституцією, українців обмежити в чомусь може лише суд. Як можна на українця накласти санкції без рішення суду? Щоб сказати, що вони фінансують тероризм, треба це довести", - зауважує парламентар.

Вадим Івченко вважає, що в такій ситуації санкції за спонсорування тероризму легко перетворити на інструмент репресій до будь-якого громадянина чи групи громадян України в інтересах влади.

"Наприклад, фермери продають продукцію якомусь аграрію, який потім експортує її на якусь турецьку фірму, а в тій турецькій фірмі на 20% співвласник росіянин. І на цей елеватор, який купує зерно, відкривається справа з фінансування тероризму, і сотні тисяч аграріїв і фермерів підпадають під кримінальну відповідальність", - припустив Івченко.

Контекст

Законопроєкт №5667 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань діяльності Ради національної безпеки і оборони України” пропонує заборонити судам зупиняти рішення РНБО про накладення санкцій до розгляду справи по суті.

Українські Національні Новини

Політика