nardep-v-korotkostrokoviy-perspektivi-natsionalizatsiya-privatbanku-sprichinit-tilki-zrostannya-derzhborgu

Нардеп: в короткостроковій перспективі націоналізація ПриватБанку спричинить тільки зростання держборгу

 • 12518 переглядiв

Тимчасова адміністрація працюватиме у банку до трьох місяців, а після докапіталізації банк буде продано.

КИЇВ. 19 грудня. УНН. В короткостроковій перспективі передача ПриватБанку у державну власність призведе тільки до зростання державного боргу. Однак вплив буде мінімальний. Про це в інтерв’ю УНН сказав голова підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, нардеп Павло Різаненко.

- Чого очікувати від націоналізації ПриватБанку? Як вона вплине на економічну систему Україну?

- В короткостроковому періоді вона, крім як збільшення державного боргу ніяк не вплине. При цьому, з того, що попередньо чути від уряду, будуть випущені ОВДП строком на 30 років і в перший рік, мабуть 2017 рік, банк буде докапіталізований на 43 млрд грн. Тому протягом року вплив буде мінімальним. Крім психологічного впливу іншого не буде, головне щоб не було паніки серед вкладників.

- Чого очікувати від тимчасової адміністрації, яка введена в фінустанові?
- Тимчасова адміністрація буде дуже коротка. Формально ж в законодавстві такого слова як "націоналізація" немає. В законі про систему гарантування вкладів є можливість визнати банк не платоспроможним, а потім цей банк є можливість продати. Тому це буде таким чином: вчора його вже визнали неплатоспроможним, туди заходить тимчасова адміністрація від Фонду гарантування вкладів і через певний час , я не знаю скільки це у них займе – тиждень, два, місяць, але у них є на це три місяці, згідно закону, вони повинні прийняти рішення продати його державі.

- Сьогодні була заява Прем’єр-міністра Гройсмана про те, що після стабілізації ситуації у ПриватБанку, він буде проданий у приватні руки. Як ви гадаєте, чи можливо, що він буде проданий?

- Сподіваюсь, що не в ті ж приватні руки, де він був, але це так, для жарту. В дійсності у держави є план. У нас уже є три досить великих державних банка – Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк. Якщо перші два з самого початку були державні, Укргазбанк – це якраз теж один із так званих націоналізованих банків в хвилю 2008-2009 років. Держава має стратегічне бачення, і зараз з Приватбанком частка державних банків на ринку буде становити приблизно більше 50%. Це дуже багато. Ще до націоналізації ПриватБанку було рішення, що держава буде виходити з державних банків, тобто на горизонті 3-5 років буде їх продавати. Можливо неодноразово. Наприклад, продаватиме спочатку якусь частку міжнародним інституційним напівдержавним структурам як ЄБРР або Міжнародна фінансова корпорація, щоб вони зайшли туди на 20-25%, допомогли корпоративне управління налагодити, підходи менеджменту, а потім уже продавати решту банків. У держави і без Привату було бажання розпродати свої банки в середньостроковій перспективі, а з Приватом це бажання тільки збільшиться. Все таки 43 млрд грн. (докапіталізації ПриватБанку – ред.) це, я так розумію, мінімальна сума і мова може йти про значно більшу суму, необхідну на до капіталізацію Привату. Тому ці кошти хочеться, щоб не лягли на плечі платників податків.

- Як ви оцінюєте призначення головою правління ПриватБанку Олександра Шлапака?

- Про нього є позитивні відгуки. Як хтось правильно відмітив, він уже 5 чи 7 разів був в держструктурах на певних посадах і після цього не було скандалів. Зазвичай людина йде, приходить новий керівник і починає розкопувати все що було зроблено попередником і починаються кримінальні справи, скандали. За ним нібито такого не спостерігалось.

- Чи вплине ситуація з націоналізацією "Приватбанку" на курс валют?

- Фундаментальних причин для росту цін на валюту немає. Є лише психологічні чинники, але для цього необхідна правильна інформаційна кампанія, щоб вкладники розуміли, що їм немає чого боятися, а держава це надійний власник.

Українські Національні Новини

Політика