nardepi-khochut-zaboroniti-rizati-dopomogu-fermeram

Нардепи хочуть заборонити "різати" допомогу фермерам

 • 18201 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. На сайті Верховної Ради України зареєстровано проект ЗУ, яким пропонується подовжити період надання бюджетної підтримки сільгосптоваровиробникам до 2025 року, а також законодавчо визначити її на рівні не менше 1% аграрного ВВП, передає УНН із посиланням на документ, який зареєстровано 31 січня 2020 року (№2825).

Ініціатори законопроекту нагадали, що в 2019 році влада країни обмежила бюджетну підтримку АПК, встановивши її у обсязі, що не перебільшує 1% випуску продукції у сільському господарстві.

"На противагу чинним на той момент положенням щодо спрямування на цю мету не менше 1% випуску продукції у сільському господарстві”, - пишуть законотворці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Гончарук доручив створити стратегію розвитку і підтримки АПК

У державному бюджеті на 2020 рік визначено обсяг бюджетної підтримки АПК на рівні 4 млрд гривень, що становить лише 43% від встановленого обмеження або 0,5% аграрного ВВП. На переконання авторів документу, це не відповідає реальній потребі у бюджетній підтримці однієї з ключових галузей економіки України.

Нагадаємо, у Канаді бюджет дотацій фермерам становить 9% від аграрного ВВП, а це близько 6 млрд доларів. Приблизно таку ж суму на сільське господарство витрачає Німеччина. Загальний бюджет прямих виплат фермерам у 2018 році у сусідній Польщі становив 14,6 млрд злотих, тобто понад 3,6 млрд доларів.

Усі ці країни є конкурентами аграрної України на світових ринках, і 4 млрд грн, а це 160 млн дол., на тлі тієї ж Польщі виглядають щонайменше бідно. Детальніше про те, чому Україна “пасе задніх” в питанні економічного націоналізму, читайте тут

Українські Національні Новини

Політика