nardepi-pochuli-likariv-zasidannya-komitetiv-radi-schodo-skandalnoyi-vaktsinnoyi-spravi-skasuvali

Нардепи почули лікарів: засідання комітетів Ради щодо скандальної "вакцинної справи" скасували

 • 14243 переглядiв

КИЇВ. 16 лютого. УНН. Спільне засідання комітетів Верховної Ради України з питань антикорупційної політики та з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, заплановане на 17 лютого, скасоване. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради України.

Деталі

Зокрема, на спільному засіданні комітетів народні депутати повинні були обговорювати кримінальну справу НАБУ щодо ціни закупівель вакцини від COVID-19 Міністерством охорони здоров’я. Ймовірно, враховуючи обурення цією справою з боку медичної спільноти та видатних українських лікарів, народні депутати дослухались і скасували спільне засідання комітетів.

Що відомо про вакцинний скандал НАБУ

Як відомо, НАБУ відкрило кримінальне провадження, у межах якого розслідує закупівлю Україною вакцин від коронавірусу. Підставою для справи стало звернення власної Ради громадського контролю НАБУ. Ще одне звернення – надійшло від керівництва ДП “Медичні закупівлі”, яке намагається перекласти власну відповідальність за зірване постачання медпрепаратів на керівництво МОЗ. 

Своєю чергою міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що МОЗ готове надати доступ до будь-яких документів, необхідних НАБУ, лише щоб пришвидшити розслідування, яке негативно впливає на світовий імідж країни серед виробників вакцин.

Вже 16 лютого МОЗ отримало від Національного антикорупційного бюро вимогу про надання інформації про перемовини з усіма виробниками вакцин проти COVID-19. Міністр Степанов повідомив, що всі матеріали будуть надані в НАБУ протягом доби. 

Чому обурились лікарі

Медична спільнота та видатні українські лікарі обурились надуманістю та політичною обумовленістю кримінальної справи НАБУ. Так, на підтримку міністра Степанова виступила заслужений лікар України та головний інфекціоніст України Ольга Голубовська. Вона закликала НАБУ і нардепів не чинити вибіркову розправу, а краще для початку зайнятися розслідуванням правопорушень МОЗу часів міністерства Ульяни Супрун, які офіційно задокументовані Рахунковою палатою. 

Окрім цього вона звернулася до НАБУ і народних депутатів з вимогою припинити перешкоджати роботі лікарів. Загалом публікацію у Facebook з її позицією підтримали велика кількість читачів – близько 2 500 лайків, репостів і коментарів. 

А президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман взагалі звинуватив очільника ДП “Медзакупівлі” Арсена Жумаділова у брехні про закупівлю вакцин від COVID-19 і наклепі на міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Відомий у широких професійних колах психіатр відверо й публічно назвав Жумаділова “брехуном і негідником”.

Медична спільнота у коментарях УНН назвала вакцинну справу проти МОЗ надуманою дискредитацію Степанова та звинуватили НАБУ в створенні політичного шоу довкола цієї безпідставної історії.

Так, відомий науковець Володимир Широбоков припустив, що ситуація розхитується штучно, попри те, що медична спільнота впевнена: міністр охорони здоров’я Степанов перебуває на своєму місці.

“Розхитування ситуації зараз часто практикується. Я вам так скажу: особисто зустрічався з міністром — і не раз, спілкувався і співпрацював. У мене враження надприємні — людина знає, що вона робить. Йому дісталася система охорони здоров’я у надскладний час — і це треба розуміти. Критикувати кожен вміє, але не завжди виправдано. Я знаю, що міністр на своєму місці”, — наголосив він.

Українські Національні Новини

Політика