nardepi-rozpitali-stepanova-pro-vaktsini-budut-v-lyutomu-poserednik-otrimaye-2-za-dostavku

Нардепи розпитали Степанова про вакцини: будуть в лютому, посередник отримає 2% за доставку

 • 15645 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Вакцини від коронавірусу з’являться в Україні орієнтовно в середині лютого, першими будуть вакцинуватися медики, які працюють з COVID-19. Закуповувати вакцини буде посередник, який отримає 2% від загальної суми контракту. Про це та інші деталі вакцинації розповіла УНН перша заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук за підсумками наради з очільником МОЗ Максимом Степановим.

"У нас сьогодні була онлайн нарада фракції з міністром охорони здоров’я Степановим і керівництвом комітету з питань здоров’я нації, яка стосувалася питань вакцинації – етапів, виробників, плану. На зустрічі Степанов підтвердив, що перший етап вакцинації розпочнеться орієнтовно в середині лютого", - сказала Кравчук.

Вона додала, що перший і другий етап вакцинації буде для людей безкоштовним, а також добровільним.

- Перший етап – передбачається вакцинація 365 тисяч населення. Входять медики (лікарі, середній і молодший персонал), військовослужбовці, які проходять службу в ООС, а також пацієнти і працівники соціальних геріатричних пансіонатів;

- Другий етап – вакцинація 2,5 млн населення. Старші люди з супутніми захворюваннями, решта медиків, освітяни.

"Від Covax найближчим часом очікують 210 доз вакцини Pfizer, це безкоштовно. Це перша поставка, а загалом це не менше 8 млн доз. Перша поставка китайської вакцини Sinovac – це 700 тис. доз. Степанов доповів, що міністерство веде переговори з іншими виробниками. На фінальних стадіях переговори з трьома виробниками, крім Sinovac", - додала Кравчук.

За її словами, щодо "паспортів вакцинації" з міністром нардепи не говорили, але це поширена практика в ЄС і вона можлива.

"Ми це не обговорювали, я бачила ці заяви. Але це зараз поширена практика в країнах ЄС. Я думаю, що навіть деякі авіалінії можуть якісь такі вимагати документи, щоб користуватися їх послугами", - сказала Кравчук.

Вона також повідомила, що депутати висловили занепокоєння, чому не було обрано державне підприємство для закупівлі вакцин, а посередник, за послуги якого треба платити.

"У ЗМІ з’явилися суми у 5%, які ми маємо платити від суми контракту. Степанов сказав, що це буде близько 2% і це кошти, які в тому числі підуть на організацію логістики", - підсумувала Кравчук.

Нагадаємо, як повідомили в ЦГЗ, після офіційних результатів третьої клінічної фази, відсоток ефективності вакцини від коронавірусу Coronovac від китайської компанії Sinovac Biotech, може буде більше, ніж 50.

Українські Національні Новини

Політика