nardepi-usunuli-koliziyi-pri-priznachenni-naglyadovoyi-radi-nstu

Нардепи усунули колізії при призначенні наглядової ради НСТУ

 • 11017 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Парламентарі ухвалили в цілому законопроект щодо “усунення колізії” в питанні призначення та звільнення членів наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України. Відповідне рішення підтримали 290 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

“У проекті закону врегульовується правова колізія щодо призначення та звільнення членів наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами”, - пояснюють автори законопроекту.

Деталі

Автори законопроекту вказують, що законодавстов не до кінця розкриває процедуру делегування депутатськими фракціями і групами членів наглядової ради НСТУ, та строку їх повноважень, що спричинило ситуацію, коли в наглядовій раді є члени, обрані одночасно і фракціями і групами минулого скликання і скликання поточного, а, водночас не дає питання щодо часових рамок, коли депутатські фракції і групи мають номінувати членів до наглядової ради НСТУ. Так, наразі у складі наглядової ради від парламентських фракцій і груп ВР восьмого скликання працює п’ять членів, повноваження яких спливли 19 січня 2021 року, разом з тим у двох членів повноваження мають закінчитися лише 11 липня 2023 року, що створює колізію з пропорційністю формування наглядової ради.

Законопроектом №4413 пропонується внести зміни до до частини статті 8 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" щодо складу та порядку делегування членів депутатськими фракціями і групами до наглядової ради НСТУ.

Зазначається, що депутатські фракції і групи Ради не пізніше ніж за 2 місяці до спливу повноважень членами наглядової ради, обраних депутатськими фракціями і групами попереднього скликання, зможуть делегувати нових членів з урахуванням вимог цього закону.

Після ухвалення цього законопроєкту депутатські фракції і групи, які розформовані, або сформувались після делегування членів наглядової ради НСТУ депутатськими фракціями і групами поточного скликання, не зможуть делегувати представників до наглядової ради.

Встановлюється строк повноважень членів наглядової ради НСТУ - п’ять років.

Що було раніше

Перший склад наглядової ради був затверджений Національною радою з питань телебачення і радіомовлення 19 січня 2017 року. Відповідно до законодавства термін повноважень членів наглядової ради становив чотири роки. На початку до складу наглядової ради увійшли 9 представників від громадських об’єднань та асоціацій та вісім від депутатських фракцій і груп парламенту восьмого скликання. Потім частина з них вийшла зі складу ради. У січні 2021 року спливали повноваження більшості членів ради. П’ять фракцій і дві депутатські групи парламенту поточного скликання, згідно з законодавством, яке було раніше, мали делегувати своїх представників до складу ради до середини січня 2021 року.

Доповнення

Національна поліція України раніше відкрила кримінальне провадження стосовно неефективного використання коштів Національною суспільною телерадіокомпанією України.

У відкритому кримінальному провадженні щодо НСТУ, Національна поліція розслідуватиме законність використання 5 квартир, завищення статутного капіталу та нецільову виплату коштів при звільненні співробітників.

Українські Національні Новини

Політика