naslidki-lokdaunu-ochikuvannya-biznesu-strimko-pogirshilisya-na-pochatku-roku

Наслідки локдауну: очікування бізнесу стрімко погіршилися на початку року

 • 17534 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Бізнес розпочав рік з посилення песимістичних настроїв - навіть сфери торгівлі та послуг стрімко погіршили очікування щодо результатів своєї діяльності. Про це свідчать дані щомісячного опитування підприємств, яке проводить НБУ, передає УНН.

"Бізнес суттєво погіршив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на підсилення карантинних заходів на тлі традиційного зниження ділової активності на початку року", - вказали у НБУ.

Деталі

Про песимізм бізнесу свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі. Так, за січень 2021 року він становив 37,6 порівняно з 45,5 в грудні. Очікування підприємств перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів) одинадцятий місяць поспіль, з березня 2020 року.

"У січні підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, суттєво погіршили очікування щодо результатів своєї діяльності", - вказали у Нацбанку.

Підприємства сфери торгівлі, як вказано, найсильніше відчули наслідки посилення протиепідемічних обмежень на тлі традиційного зниження активності у перший місяць року. Вони стрімко погіршили свої очікування щодо обсягів товарообороту та економічних результатів, додали у НБУ.

Підприємства сфери послуг, як зазначається, також посилили негативні оцінки своїх економічних перспектив, очікуючи через запровадження локдауну скорочення обсягів як наданих послуг, так і нових замовлень.

Тривало погіршення оцінок підприємств промисловості. Промисловці значно погіршили очікування щодо обсягів виготовленої продукції та кількості нових замовлень, а також оцінки запасів та цін на сировину та матеріали.

Найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва (будівництва житла). Будівельники очікують на стрімке скорочення обсягів будівництва та нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників та погіршенням їх доступності.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі зростання цін на сировину та цін постачальників, а також налаштовані на подальше зменшення чисельності своїх працівників.

Довідка. Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 січня до 25 січня 2021 року. В опитуванні взяли участь 202 підприємства. Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Що було раніше

З 8 по 24 січня в Україні діяв жорсткий карантин - з низкою додаткових обмежень, у тому числі стосовно сфер торгівлі та послуг.

У соцмережах піднялася хвиля критики з приводу заборони на продаж деяких товарів у супермаркетах у межах жорсткого карантину з 8 по 24 січня - зокрема, щодо шкарпеток та колгот, канцелярії та побутової хімії та ін. У МОЗ заборони пояснювали намаганням зменшити скупчення людей.

У Мінекономіки прогнозували, на тлі карантину “вихідного дня” у листопаді 2020 року та введення чергового локдауну у січні 2021 року, "враховуючи зменшення запасу міцності більшості видів економічної діяльності (особливо сфери послуг) та виснаженість економіки постійними коливаннями та змінами умов функціонування протягом 2020 року", за підсумком І кварталу 2021 року падіння ВВП до 3%.

Українські Національні Новини

Економіка