nassr-radyanskiy-pidkhid-do-kontrolyu-bezpechnosti-kharchovikh-produktiv-skasovano

НАССР: радянський підхід до контролю безпечності харчових продуктів скасовано

 • 14215 переглядiв

КИЇВ. 2 квітня. УНН. В Україні змінили “харчове” законодавство — відповідальність за безпечність продуктів відтепер покладено на виробника. Раніше ж цим питанням опікувалася держава, передає УНН із посиланням на “Дзеркало тижня”.

Нове законодавство зобов'язує виробника запровадити необхідні процедури контролю виробничих і допоміжних процесів.

"Раніше ці обов'язки було розмито між виробником і державним контролюючим органом", - пише видання.

Втім, як показала практика, державний орган не може контролювати, що робиться на підприємстві щодня.

"Державний інспектор приходить кілька разів на рік або й раз на два роки. Підприємство ж працює цілодобово, щоденно і повинне постійно підтримувати процеси, які дадуть можливість випускати безпечний продукт. Завжди важливіше контролювати процес, ніж продукт", - зазначається у матеріалі.

Попередню систему державного контролю було спрямовано на те, щоб контролювати саме продукт. Такий принцип склався з часів Радянського Союзу, коли на підприємствах були стандартні рецептури, уніфіковані вимоги, що давали у результаті обмежену кількість найменувань продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки НАССР, країни ЄС мають найсуворіші стандарти виробництва продуктів в світі

Тепер же держава встановлює вимоги до впровадження процедур, заснованих на принципах HACCP (аналіз небезпечних факторів і контроль у критичних точках).

"Від виробника вимагається правильна організація всіх технологічних і допоміжних процесів. Законодавство зобов'язує впровадити цю систему, іншими словами, воно стимулює виробника контролювати процеси, а не продукт", - повідомляє видання.

При цьому, періодичні лабораторні дослідження продуктів харчування ніхто не відміняв. Проте, лабораторний моніторинг слід розцінювати як допоміжний фактор, що допомагає оцінити ефективність інших контрольних заходів.

"Періодичні лабораторні дослідження лише вказують виробникам на те, чи дійсно їхні процеси організовано належним чином", - зазначено в статті.

Як писав УНН, до кінця 2019 року систему НАССР мають впровадити понад 200 тис. підприємств харчової промисловості. 

Разом з тим, наявність сертифікату НАССР не звільняє підприємство від перевірки.

На переконання депутата Сергія Тригубенка, стандарти НАССР здатні значно мінімізувати ризики отруєння споживачів неякісними продуктами. 

Також, за його словами, відповідальний бізнес має бути зацікавлений у запровадженні НАССР, а відповідно, у гарантованій високій якості свого продукту більше за державу, споживача чи контролера.

Українські Національні Новини

Політика