nastoyatel-svyato-troyitskogo-khramu-zvilneniy-vid-sluzhinnya-cherez-perekhid-v-ptsu

Настоятель Свято-Троїцького храму звільнений від служіння через перехід в ПЦУ

 • 19046 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Настоятель Свято-Троїцького храму м. Татарбунари священик Василь Баурда Указом Керуючого Одеською єпархією Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, за ухилення в розкол, порушення священицької присяги і клятви, даної перед Святим Хрестом і Євангелієм, звільнений від настоятельского служіння і заборонений в священнослужінні з відлученням від таїнства Святого Причастя. Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу Одеської єпархії УПЦ.

"Таке рішення прийнято Керуючим Одеською єпархією у зв'язку з розгорнутою священиком Василієм Баурдой діяльністю потворствующей збільшенню розколу в українському Православ'ї. Зокрема, незважаючи на повну втрату підтримки парафіян своєї колишньої нечисленної громади, свящ. В. Баурда намагався чинити тиск на жителів і адміністрацію м. Татарбунарів для реалізації протизаконних дій зі зміни конфесійної приналежності релігійних громад. При цьому, ключовою вимогою було твердження його власної кандидатури в якості глави громади новосозідаемой церковної структури СКУ в Татарбунарах. Такі дії однозначно класифікуються Церковним Правом як учинення розколу і порушення священицької присяги із застосуванням відповідних санкцій", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ОРДО найбільше принижують прихожан ПЦУ - архієпископ Сергій

В єпархії вважають, що такими діями священик скоїв клятвопорушення, назавжди обіцяючи вірно служити Українській православній Церкви.

"Підписання цієї грамоти було викликано фактом співслужіння свящ. В. Баурди з якимсь лжеєпископами в першій половині 2000-х рр. Цей канонічне злочин, допущений священиком через недбальство, збентежило його пастирську совість, і, щоб звільнитися від давляючої заборони, він звернувся до архієрея з покаянним листом, що містить згадане клятви запевнення, яке нині цинічно порушив", - додали в єпархії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПЦУ переконані, що будуть визнані Російською православною церквою

У прес-службі додали, що будівля Свято-Троїцького храму м. Татарбунари, настоятелем якого був свящ. В. Баурда, є його приватною власністю і ніякої зареєстрованої громади при цій будівлі не існує. Відсутня необхідна нормативна документація на будівлю, в якому проводяться релігійні обряди.

"В силу накладеної заборони священик Василь Баурда тепер не може здійснювати богослужінь, як громадських, так і приватних", - додали в одеській єпархії.

Нагадаємо, станом на 1 березня день в Православну церкву України перейшло 402 парафіяльних храмів і два кафедральних собора УПЦ МП.

Українські Національні Новини

Політика