nastupnogo-roku-u-moskvi-mozhut-zakinchitis-groshi-oligarkh-deripaska

Наступного року у Москви можуть закінчитись гроші - олігарх Дерипаска

 • 1195849 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. росія може виявитися без грошей вже наступного року, і їй потрібні іноземні інвестиції, відверто заявив російський олігарх Олег Дерипаска. Про це УНН інформує з посиланням на CNN.

Цитата

"Вже наступного року грошей не буде, нам потрібні іноземні інвестори", - сказав він на економічній конференції в Сибіру, якого цитують росЗМІ.

Іноземні інвестори, особливо з "дружніх" країн, також мають відіграти велику роль, сказав Дерипаска. За його словами, чи прийдуть вони, залежить від того, чи зможе росія створити потрібні умови та зробити свої ринки привабливими.

Деталі

Зауваження мільярдера, який закликав до припинення війни Москви в Україні з перших днів, контрастують із більш оптимістичною оцінкою економічного благополуччя росії путіним минулого тижня, який високо оцінив стійкість економіки країни перед безпрецедентними західними санкціями.

Згідно з попередньою оцінкою уряду, обсяг виробництва у росії минулого року скоротився на 2,1%. Скорочення було більш обмеженим, ніж спочатку передбачали багато економістів.

Але починають з'являтися тріщини — цього місяця росія скорочує видобуток нафти — і санкції Заходу можуть посилитись. Зрештою, економічні перспективи росії залежать від того, що відбувається в Україні.

Прагнучи позбавити росію коштів для її агресії, західні країни оголосили про більш ніж 11 300 санкцій після вторгнення в лютому 2022 року і заморозили близько 300 мільярдів доларів російських валютних резервів.

Але Китай допомагає кремлю купуючи російську енергію, замінюючи західних постачальників машин та основних металів серед інших товарів та пропонуючи альтернативу долару США.

Проте Москва має компенсувати втрату доходів у результаті санкцій, не в останню чергу від експорту. Дані, опубліковані у п'ятницю, показали, що імпорт Європейського союзу з росії впав на 51% у вартісному вираженні у період із лютого по грудень минулого року. Блок був одним із основних торгових партнерів росії до вторгнення в Україну, і у 2020 році 38% російського експорту припадало на Європейський Союз.

Доходи російського уряду в січні впали на 35% порівняно з минулим роком, а витрати підскочили на 59%, що призвело до дефіциту бюджету в розмірі близько 1761 млрд рублів (23,3 млрд доларів).

Українські Національні Новини

Новини Світу